Čen Bo: Hvala srpskom narodu

"Hvala srpskom narodu na snažnoj podršci, kineski narod neće biti poražen, već će Kina biti jača nakon što prevaziđe epidemiju."

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Depositphotos/maxxyustas
Foto: Depositphotos/maxxyustas

Ovo je danas poručila ambasadorka Kine u Srbije Čen Bo pre početka koncerta podrške kineskom narodu u borbi sa koronavirusom na Kalemegdanu, dodavši da će prijateljstvo Srbije i Kine biti još jače.

Čen Bo je poručila da je kineska vlada u cilju borbe protiv opake epidemije preduzela najače mere sprečavanja i kontrole zaraze.

"Za samo dve nedelje smo sagradili dve specijalne bolnice i 13 privremenih bolnica. Više od 32.000 medicinskih radnika iz cele zemlje došlo je u provinciju Hubej. Vlada je izdvojila više od 10 milijardi evra za prevenciju i kontrolu epidemije", rekla je kineska ambasadorka.

Istakla je da su zajedničkim naporima čitave zemlje mere prevencije i kontrole postigle rezulate, broj novih infekcija je opao, a broj izlečenih je u porastu.

Čen Bo dodala da su Kinezima u ovom momentu hitno potrebne maske, zaštitna odeća i naočare, ali i solidarnost i prijateljstvo s ljudima iz celog sveta.

"Nakon izbijanja epidemije predsednik (Srbije Aleksandar) Vučić je upitio pismu predsedniku Si Đipingu kako bi izrazio podršku. Vlada Srbije je najavila da će Kini pružiti hitnu humaniranu pomoć, a danas smo ovde okupljeni da svima u Kini pošaljemo podršku, veru i snagu", kazala je ambasadorka Čen.

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić poručio je da je lako biti prijatelj kada je dobro, ali da se prijatelj pokazuje kada je teško.

"Kineski narod i kineska država bili su uz Srbiju kada nam je bilo teško. Jedina strana ambasada koja je bila bombardovana u Beogradu je kineska ambasada. Jedini stranci koji su ginuli sa Srbima bili su Kinezi. Kada nam je otimano Kosovo i Metohija, Kina je čvrsto bila uz nas i ostala je sa nama. Zato je naša obaveza da budemo uz Kinu kada Kini nije lako i zato smo danas uz Kinu i bićemo kada god to Kini bude potrebno", kazao je Vesić.

On je dodao da u Beogradu živi mnogo Kineza.

"Oni su Beograđani. Mi ih tako doživljavamo. Deo su naše svakodnevice, postaju deo naše kulture i društva. Zahvalni smo im za doprinos koji daju privredi. Naša poruka svim prijateljima u Kini je da Beograd misli na Vuhan i da Beograd misli na Kinu", istakao je Vesić.

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović naglasio je da koncert pokazuje da srpski narod u teškim trenucima oseća solidarnost.

"Naš narod pripada porodici naroda koji ne misle samo o sebi i koji nisu samo tu kada je lepo i kada je dobro, već da treba stati uz svoje prijatelje kada im je teško, pogotovu u danima kada se oni suočavaju sa velikim izazovima. Borba protiv korona virusa nije samo borba Kine. Kina se bori sa zarazom u ime čitavog čovečanstva i nadam se da će je uskoro pobediti", kazao je Stefanović.

On je dodao da danas deli tugu i zabrinutost za hrabre medicinske radnike u Kini, ali sreću zbog vesti da se Kina oporavlja i da uspeva da se izbori sa opakom bolešću.

"Kineski narod i kineska država su uvek bili uz nas i nikada nisu propustili da na pruže ruku prijateljstva i mi to nikada ne smemo da zaboravimo. Veliko prijateljstvo dvojice predsednika, Aleksandra Vučića i Si Djipinga, pokazali su da je pomoć Kine Srbije ogromna i u boljim vremenima kroz investicije u naše zemlju, hleb za naše radnike, nova radna mesta. Kina brine o svojim prijateljima i pomaže da naša zemlja bude jača i bude kvalitetnije mesto za život", kazao je Stefanović.

On je istakao da Srbija i srpski narod danas moraju da budu svim srcem uz kineski narod.

Nacionalni kordinator mehanizama saradnje Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope, ministar rudarstva i energetike Srbije Aleksandar Antić kazao je da je srpski narod poslao snažnu poruku podrške prijateljskom kineskom narodu.

"Naše prijateljstvo napreduje. Poseban doprinos tom prijateljstvu dali su svojim odnosom predsednici Kine i Srbije i mi svi zajedno imamo ogromnu obavezu da to naše prijateljstvo unapredimo", kazao je Antić.

Na koncertu u organizaciji Vlade Srbije i gradske uprave Beograda, nastupio je srpski multiinstrumentalista Slobodan Trkulja sa svojim bendom Balkanopolis, Ansambl Konfučije instituta i Anasmbl Kolo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 122 idi na stranu