Hrvatske sudije ne mogu da se usaglase - "Za dom spremni" prekršaj ili ne?

Hrvatske sudije za prekršaje protiv javnog reda i mira i javne sigurnosti nisu uspele da se usaglase da li je ''Za dom spremni'' u Tompsonovoj pesmi prekršaj.

Izvor: index.hr
Podeli
Foto: EPA/ ANTONIO BAT
Foto: EPA/ ANTONIO BAT

Nijedan od tri iznesena stava po pitanju uzvika iz pesme "Bojna Čavoglave" nije dobio potrebnu većinu glasova, prenosi Index.hr.

Sednica Odseka za prekršaje protiv javnog reda i mira i javne sigurnosti Visokog prekršajnog suda održana je u prisustvu svih članova, izvestio je Visoki prekršajni sud.

"Tokom rasprave izneta su tri stva, od kojih ni jedan nije dobio potrebnu većinu glasova svih sudija,pa je odlučeno da će se o tom pitanju ponovo raspravljati na sednici svih sudija Visokog prekršajnog suda Republike Hrvatske", objavljeno je popodne na sajtu Visokog prekršajnog suda.

Odlučeno je da će se o tom pitanju raspravljati na sednici svih sudija Visokog prekršajnog suda Republike Hrvatske.

Pozivajući se na nezvanične informacije, Jutrnji piše da je troje sudija jasno i nedvosmisleno iznelo stav da je ustaški poklič "za dom spremni", u skladu sa ranijim presudama tog suda, u svakom kontekstu protivzakonit. Troje sudija je stva da taj poklič nije prekršaj, dok je troje sudija zaključilo da taj pozdrav u jednom kontekstu može biti kažnjiv, a u drugome ne.

Sudije su o tome raspravljale tri sata iako su sudije tog suda već doneli niz pravosnažnih presuda u kojima su presudili da je taj pozdrav prekršaj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 173 idi na stranu