Hrvatska podigla ogradu na svojoj granici

Hrvatska je jutros postavila ogradu u blizini graničnog prelaza Izačić na severozapadu BiH.

Izvor: Tanjug
Podeli
Ilustracija: Deposiphotos/ ibreakstock
Ilustracija: Deposiphotos/ ibreakstock

To je uradila kako bi ojačala granicu zbog migrantske krize, potvrđeno je sarajevskom portalu Klix.ba iz hrvatskog ministarstva unutrašnjih poslova.

Pomična barijera je postavljena na teritoriji Hrvatske u mestu Ličko Petrovo Selo, navodi portal i dodaje da će hrvatski graničari na taj način dodatno ojačati granicu i sprečiti eventualne pokušaje migranata da uđu u tu zemlju.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova RH se pozivaju na šengenski katalog EU za nadzor spoljnih granica, povratak i ponovni prihvat, u kojem je navedeno "da granične prelaze i neposredno okolno područje treba tehnički nadgledati, a granične provere i nadzor trebada budu osvetljeni".

"Granični prelazi, u pravilu, treba da budu odvojeni ogradom, a izuzeci mogu da budu napravljeni u slučaju graničnih prelaza za lokalni granični promet", navodi se u odgovoru ministarstva portalu Klix.ba.

Dodaje se da su temelji za postavljanje pomične fizičke barijere napravljeni i ranije na nekim graničnim prelazima u Hrvatskoj, kao na primer na graničnim prelazima Gejkovac, Pašin Potok, Erdut i Batina.

Iz ministarstva najavljuju da će biti postavljeno još ograda, ako se ukaže potreba, u skladu s analizom rizika migrantske krize.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 173 idi na stranu