Spas za Srbe s kruzera je avion Vlade Italije?

Dvoje srpskih državljana, koji se nalaze na kruzeru Dajmond Princes u Jokohami, mogli bi da budu evakuisani avionom Vlade Italije.

Izvor: Tanjug
Podeli

Taj avion je tokom noći poleteo u Japan

To je rano jutros saopštilo Ministarstvo spoljnih poslova, koje navodi da su ministar Ivica Dačić i italijanski ministar spoljnih poslova i međunarodne saradnje Luiđi Di Majo razmotrili u telefonskom razgovoru mogućnost evakuacije naših državljana sa broda koji je danima u karantinu zbog koronavirusa.

Vlada Italije je tokom noći uputila avion u Japan, a Di Majo je ponudio da zajedno sa italijanskim državljanima iz Japana budu vraćeni i putnici iz Srbije koji se nalaze na brodu.

Ambasada Srbije u Tokiju je u kontaku sa našim državljanima koji očekuju da u toku dana dobiju rezultate medicinskih testova i detaljna uputstva o mogućnostima napuštanja broda i daljeg putovanja.

Dvoje srpskih državljana koji su putnici na brodu odlučiće, nakon dobijanja rezultata pregleda, da li će se vratiti italijanskim avionom ili će potražiti drugu mogućnost za odlazak iz Japana.

Dvanaestoro naših državljana koji su članovi posade za sada ostaju na brodu i za njih počinje karantin tek nakon odlaska svih putnika sa broda.

Na kruzeru "Diamond Princes", koji se nalazi u karantinu od 5. februara zbog pojave korona virusa, usidren kod japanske luke u Jokohami, nalazilo se 3.700 putnika, od kojih ukupno 14 srpskih državljana, od kojih su 12 članovi posade.

Šest slučajeva koronavirusa u Italiji

U Italiji su danas potvrđena još dva slučajeva zaraze novim koronavirusom, čim je broj zaraženih u toj zemlji povećan na šest.

Ranije tokom dana u Lombardiji je potvrđen četvrti slučaj zaraze, a lokalni zvaničnici su naveli da je reč o 38-godišnjem muškarcu koji je primljen u bolnicu u Kodonju, gradu na severu Italije.

On je u teškom stanju, a razboleo se nakon što je bio u kontaktu sa prijateljem koji se nedavno vratio iz Kine.

Potom je objavljeno da su i supruga, koja je trudna, i blizak prijatelj tog muškarca, takođe, zaraženi i da se nalaze u karantinu. Italijanska agencija Ansa, supruga je učiteljica, ali ona nije bila u kontaktu sa decom.

Svih šest slučajeva je registrovano u Lombardiji. U Italiji su do sada bila potvrđena tri slučaja zaraze, kod dvoje kineskih turista i jednog Italijana, podseća Rojters.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 102 idi na stranu