Najvažnije poruke iz inauguracionog govora novog predsednika Hrvatske

Zagreb -- Zoran Milanović je u svom inauguracionom govoru je istakao da će se u spoljnoj politici fokusirati na tačke na kojima se može graditi saradnja i prosperitet.

Izvor: Beta
Podeli
EPA-EFE/ANTONIO BAT
EPA-EFE/ANTONIO BAT

Pročitajte još:

Novi hrvatski predsednik zaobišao protokol i parafrazirao pesmu našeg kultnog benda VIDEO

Novi predsednik Hrvatske položio zakletvu uz Josipu Lisac

Novi hrvatski predsednik je naglasio da će se fokusirati na ove tačke bez obzira na otvorena pitanja sa pojedinim državama.

"Takvih tačaka ima neuporedivo više od onih koje nas udaljavaju i od suseda i od sveta, čak i kad su u pitanju zemlje s kojima imamo najviše nerešenih pitanja", naglasio je Milanović koji je preuzeo funkciju od dosadašnje predsednice Kolinde Grabar-Kitarović.

On je poručio da su ratovi gotovi i da u Hrvatskoj niko ne sme da se oseća ustrašenim, diskriminisanim ili isključenim zato što je drugačija ili drugačiji.

"Kad kažem drugačija, mislim i - slabija, malobrojnija i to prema više kriterija: rodnom, nacionalnom, socijalnom, verskom, seksualnom, radnom, dobnom. To je patriotizam zasnovan na najvišim vrednostima našeg Ustava i, ako hoćete, puke ljudskosti, a ne na mitovima, prošlim traumama i predrasudama", naglasio je Milanović koji dolazi iz Socijaldemokratske partije (SDP).

On je obećao da kao predsednik neće biti korektivni nego konstruktivni faktor i zamolio unapred "zrno razumevanja" za eventualne greške, jer one, kako je rekao, neće biti namerne.

"Nikad nisu niti bile. Uložiću sve što imam i sve što znam da iz tog zrna izraste predsednički mandat koji će biti na korist Hrvatskoj i svim njenim građanima", istakao je Milanović.

Deo govora posvetio je i patrotizmu rekavši da je "patriotizam, za razliku od sirovog nacionalizma, kritička privrženost i negacija isključivosti". On je ocenio da patrotizam podrazumeva i "neizbrisivo sećanje i večnu zahvalnost muškarcima, ženama i deci koji su poginuli i koji su patili za našu slobodu u Domovinskom ratu, kao i u antifašističkoj borbi u Drugom svetskom ratu".

"Patriotizam je i svest o trijumfalističkim posrnućima koja su, nažalost, ponekad pratila naše pobede u ratovima, pri čemu ne treba upoređivati ili izjednačavati ta posrnuća", naglasio je novi hrvatski predsednik.

Milanović je istakao važnost borbe protiv korupcije, kao i nezavisnost nauke, sudstva i medija, jer je to, kako je rekao, najsnažnija borba protiv bilo kakvog oblika tiranije.

On je govor zaključio porukom "Ovo je kuća za nas" o čemu su se raspisali i hrvatski mediji ističući da je koristio stihove iz pesme legendarne beogradske grupe EKV.

Za razliku od ranijih predsedničkih inauguracija na Markovom trgu, gde su sedišta Vlade i Sabora, inauguracija Zorana Milanovića bila je daleko skromnija i održana je u podne u kabinetu predsednika na Pantovčaku.

Na svečanosti je bilo svega 40 zvanica – najviši državni funkcioneri, uključujući i odlazeću predsednicu Kolindu Grabar-Kitarović i dvojicu bivših predsednika, Stjepana Mesića i Ivu Josipovića, porodica izabranog predsednika i članovi njegovog izbornog tima.

Bivši premijer vlade levog centra Zoran Milanović (53) iz opozicione Socijaldemokratske partije u drugom krugu izbora, 5. januara, pobedio je dotadašnju predsednicu Kolindu Grabar-Kitarović iz vladajuće Hrvatske demokratske zajednice (HDZ).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 173 idi na stranu