"Pasoška kriza" potresa Severnu Makedoniju

Ministarstvo unutrašnjih poslova Severne Makedonije je zbog nestašice formulara obustavilo izdavanje novih pasoša.

Izvor: Beta
Podeli
Ilustracija: Getty Images/Justin Sullivan
Ilustracija: Getty Images/Justin Sullivan

Ministar unutrašnjih poslova Naće Čulev je rekao novinarima da je 16.500 građana zakazalo termin za izdavanje pasoša, ali da je na raspolaganju manje od 3.700 obrazaca.

Ministarstvo radi na rešavanju "pasoške krize", rekao je ministar.

Dok se problem ne reši, prioritet imaju oni kojima je izdavanje pasoša neophodno iz zdravstvenih razloga, rekao je Čulev.

Ministar je, kako su preneli mediji, rekao da isporuka 100.000 pasoša treba da stigne najkasnije 24. marta, i da je nemačka firma "Veridos" koja ih štampa, obećala da će gledati da taj rok skrati za najviše dve sedmice.

Po rečima ministra, to će biti poslednja isporuka formulara za pasoše sa starim nazivom države "Republika Makedonija", jer je planirao da se od septembra izdaju pasoši s novim nazivom države "Republika Severna Makedonija".

Tokom "pasoške krize" koja je nastala pre nekoliko sedmica, taj tehnički ministar unutrašnjih poslova, iz opzicione VMRO DPMNE, za nedostatak formulara više puta je optužio svog prethodnika na tom mestu, premijera Olivera Spasovskog.

Čulev je tvrdio da je Spasovski loše planirao nabavku formulara za pasoše, ali je sada rekao da su grešile i magacinske službe, jer su tadašnjeg ministra u decembru obavestile da imaju 88.000 pasoča, da bi mesec kasnije, u januaru, Čulevu odgovorile da imaju samo 27.000 formulara pasoša do marta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 173 idi na stranu