Poslanici o dokumentarcu "Vladalac", Republici Srpskoj, ministrima...

Poslanici su danas na početku sednice postavljali pitanjna izvršnoj vlasti i državnim organima.

Izvor: Tanjug
Podeli

Interesovalo ih je ko je finansirao dokumentarni film "Vladalac", da li Srbija može da reaguje na dešavanja u Republici Srpskoj, jer je potpisnik Dejtonskog sporazuma, kao i da li će biti smenjen ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

Poslanik na listi SNS Marijan Rističević pitao je Ministarstvo kulture ko finansira serijal "Vladalac" koji se emituje na televiziji N1, navodeći da je on još pre godinu dana upozorio da će ta TV zajedno sa Novom u izbornoj kampanji kreirati na određeni način političke prilike u zemlji.

On je pitao da li serijal finansiraju građani preko pretplate za SBB ili Baškim Ulaj za koga je, kaže, utvrđeno da je finansirao urednika N1 Jugoslava Chosića.

"Da li je albanska mafija naručila da se četiri sata na N1 emituje emisija 'Vladalac'", pitao je Rističević.

On je pitao i direktora RTS-a Dragana Bujoševića po kom se kriterijumu pozivaju političari u emisije na toj televiziji, rekavši da ima onih koji su za tri godine gostovali šest puta, a da on, kao najaktivniji poslanik, nije gostovao nijednom za osam godina.

Rističević je imao pitanje i za ministra Milana Krkobabića, a želeo je da zna koje zadruge su dobile sredstva, koja su im sedišta, koliko novca su dobile, jer, kako kaže, postoje indicije da sredstva ne dobijaju aktivne zadruge već fiktivne, nedavno osnovane.

Poslanik SRS Aleksnadar Šešelj pitao je u svetlu "provetravanja" u vladajućoj stranci da li će biti smenjen ministar zdravlja Zlatibor Lončar za koga kaže da je "teško kompromitovana ličnost".

Šešelj kaže i da je Lončar nedavno pokušao da podeli srpski narod kritikujući one koji dolaze iz Crne Gore "kao da tamo živi neki drugi narod".

Poslanica SPS Vesna Ivković pitala je Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture da li se priprema dokument u cilju zaštite životne sredine, imajući u vidu da je nedavno saopšteno da su najveći zagađivači označeni izduvni gasovi i individualna ložišta.

Poslanik Nove Srbije - Pokret za spas Srbije Đorđe Vukadinović ukazao je da je Narodna skupština Republike Srpske usvojila zaključak u vezi sa, kako je rekao, antidejtonskim delovanjem Ustavnog suda BiH.

"Poslednja u nizu skandaloznih odluka je pokušaj da se poljoprivredno zemljište prevede iz vlasništva RS u vlasništvo BiH, sledeći slučaj će biti sa šumama, vodama…na taj način se menja Dejtonska struktura i urušavaju institucije RS", rekao je Vukadinović.

Vukadinović je pitao da li Srbija kao potpisnica Dejtonskog sporazuma može da reaguje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 122 idi na stranu