"Goodbye BiH, welcome RS-exit" VIDEO

"Goodbye BiH, welcome RS-exit", izjavio je danas srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik na početku obraćanja na posebnoj sednici Narodne skupštine RS.

Izvor: Tanjug
Podeli
EPA-EFE/ANDREJ CUKIC
EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

On je naglasio da je parlament Republike Srpske ključno mesto svih odluka i da samo ona može da govori u ime naroda.

"Mi ne smemo oklevati da donesemo odluke važne za našu budućnost. Ovaj put smo ozbiljni i nećemo prihvatiti neko drugo kretanje", rekao je Dodik.

On je istakao da Republika Srpska i srpski narod nemaju šansu u BiH, jer se posmatraju kao kategorija koju Sarajevo i Bošnjaci ne prihvataju i koju mrze i žele da unište, te da su bošnjački političari uvereni da je došao trenutak za konačni obračun sa srpskim narodom, prenosi RTRS.

Dodao je da je njihovo uverenje da će stranci spasiti BiH - naivno, te da Srpska nema nijednu drugu soluciju nego da se vodi svojim interesima.

Dodik je rekao i da je današnja posebna sednica sazvana jer je srpski narod prevaren.

"Pokušavaju nas napraviti manje vrednim, računajući da samo oni znaju šta je za nas dobro. Sve o Ustavnom sudu je već rečeno. Ovaj put je taj sud otišao dalje i sebi dao za pravo da donosi odluke i prebacuje imovinu na BiH, a to joj ne pripada", naveo je Dodik.

Kako je ocenio, mnogi sa Zapada misle da Srpska nije sposobna i spremna da brine sama o sebi.

Dodik je zahvalio liderima svih političkih partija na predanom radu i spremnosti da prevaziđu netrpeljivposti u odbrani interesa Srpske.

"Za 60 dana se vidimo, vjerujem da ćemo biti u onome što sam na početku rekao", rekao je Dodik.

"Ako to može bez mobilizacije, plača majki i dece, ja sam za"

Poslanik Partije demokratskog progresa i bivši ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak rekao je da je PDP spremna da stanu u svaku zaštitu Republike Srpske, zajedno sa ostalima koji to žele

.„Spremni smo da ne damo na Republiku Srpsku. Ali, osim hrabrosti potrebno je i znanje, pamet. Goodbye BiH? Uredu. Ako to može bez mobilizacije, plača majki i dece, ja sam za“, kazao je Crnadak.

"Građani mogu mirno da spavaju"

Premijer Republike Srpske Radovan Višković poručio je danas da neće biti knjiženja poljoprivrednog zemljišta Srpske na BiH i da građani RS mogu mirno da spavaju.

Nećemo to dozvoliti. Štitimo što nam pripada, a to je 49 odsto BiH, što stoji i u Dejtonskom sporazumu", rekao je Višković na posebnoj sednici Narodne Skupštine RS, a povodom sporne odluke Ustavnog suda BiH o poljoprivrednom zemljištu Srpske.

On je ovu odluku Ustavnog suda BiH nazvao kontradiktornom i sramotnom za pravnu struku.

"Da sam sudija Ustavnog suda i pravnik bilo bi me sramota da donesem ovakvu odluku. Ustavni sud u svakoj normalnoj zemlji treba da štiti ustavni poredak, vladavinu prava i slično, a ne da krši ustav zemlje", istakao je Višković.

On je ponovio da nema evropskog puta BiH sve dok postoje strane sudije u Ustavnom sudu i OHR i naveo da je i Komisija za koncesije BiH osnovana pre nekoliko godina, a nije imala imovinu, prenele su "Nezavisne", pozivajući se na Srnu.

Podsetio je da je Zakon o poljoprivrednom zemljištu Republike Srpske usvojen prošle godine da najbolja obradiva zemlja ne bi stajala u korovu. "Cilj je bio da to bude imovina Srpske, da mi to možemo da dajemo pod koncesije i da svi od toga imamo koristi, kako ljudi koji je obrađuju, tako i Srpska", naveo je Višković

. Ustavni sud BiH je ranije doneo odluku kojom se knjiženje ili upisivanje svojine nad poljoprivrednim zemljištem na Republiku Srpsku zabranjuje i proglašava neustavnim i kojom se ovo zemljište Srpske proglašava državnom imovinom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 173 idi na stranu