Plenković: Novi entuzijazam EU za Zapadni Balkan

Premijer Hrvatske Andrej Plenković ocenjuje da se opšta atmosfera u EU povodom politike proširenja na Zapadni Balkan menja na bolje.

Izvor: Tanjug
Podeli
Tanjug/Aris Oikonomou, Pool Photo via AP
Tanjug/Aris Oikonomou, Pool Photo via AP

"Postoji entuzijazam unutra EU da se tema Zapadnog Blakana pozicionira visoko na dnevni red EU institucija", kaže Plenković.

Premijer Hrvatske je nakon večere lidera EU i Zapadnog Balkna naveo da je u pitanju bio "dobar i pravovremen" sastanak.

Prema njegovim rečima, pripreme za zagrebački samit bile su u centru pažnje razgovora tokom večere lidera EU institucija i zemlja Zapadnog Balkana.

On je dodao da se nada da će Hrvatska svojim angažovanjem na pitanju EU perspektive Zapadnog Balkana ostaviti "pozitivnu političku ostavžtinu" svojim susedima.

"Sve države regiona treba da postepeno ispunjavanju standarde, dižu standard života svojih građana i idu ka članstvu u EU”, poručio je Plenković.

Andrej Plenković je najavio da su pored Hrvatske, koja za maj planira samit EU Zapadni Balkan u Zagrebu, i Grčka, Austrija i Italija najavile organizacije sličnih sastanaka u narednim mesecima.

Premijer Hrvatske ocenjuje da su zemlje Zapadnog Balkana zadovoljne novom metodologijom procesa pristupanja i naglašava da je ona otvorila put nastavku politike proširenja.

Plenković dodaje da je predsednik Emanuel Makron već najavio promenu pozicije Francuske kada je reč o otvaranju pristupnih pregovora sa Skopljem i Tiranom kao i da će se tokom predstojećeg samita EU u Briselu razgovarati sa liderima Holandije i Danske o davanju podrške Severnoj Makedoniji i Albaniji za nastavak evrointegracija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 23 idi na stranu