Svečana ceremonija dodele ordenja povodom Sretenja VIDEO

Povodom Dana državnosti održava se ceremonija u Predsedništvu tokom koje će predsednik Srbije Aleksandar Vučić odlikovati zaslužne pojedince i institucije.

Izvor: B92
Podeli

Među dobitnicima su zaslužni iz sfera medicine, privrede, sporta, nauke, diplomatije, a ceremonija je započeta himnom Srbije "Bože pravde" u izvođenju hora Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada.

Predsednik Češke Miloš Zeman, koji nije moga da dođe kao i Handke, odlikovan je ordenom Republike na lenti.

Orden Karađođeve zvezde dobili su nobelovac Peter Handke i David Vujović, poslednji preživeli član "srpske sedmorke", grupe koja je radila na programu "Apolo"

Karađorđeva zvezda drugog reda dodeljena je profesorki biomedicinskog inženjerstva i medicinskih nauka na Univerzitetu Kolumbija u Njujorku, prof. dr Gordani Vunjak Novaković, dok je isti orden trećeg stepena pripao urologu akademiku Jovanu Hadži Đokiću i vaskularnom hirurgu prof. dr Lazaru Davidoviću

Sretenjski orden prvog stepena dobio je Medicinski fakultet u Beogradu, koji će ove godine obeležiti stogodišnjicu osnivanja. Orden je dodeljen i Dušanu Kovačeviću, kao i Sportskom društvu "Radnički" i Pravoslavno-hrišćansko sestrinstvo Sveta Lidija iz Asprovalta u Grčkoj.

Isti orden drugog stepena dobile su Treća beogradska, gimnazija u Leskovcu i Narodna biblioteka "Stevan Sremac" iz Niša, dok je to priznanje trećeg stepena dodeljeno Sigurnoj kući za žene žrtve nasilja u porodici, Đorđu Kadijeviću, Milovanu Vitezoviću i "Politikinom zabavniku".

To priznanje dobiće i novine "Jedinstvo" sa Kosova i Metohije, Istorijski arhiv Beograda, Narodni muzej u Leskovc, Naučni institut za veterinarstvo "Novi Sad", Kulturno-umetničko društvo "Gradimir" i arheolog dr Marko Popović.

Dobitnik zlatne medalje za hrabrost "Miloš Obilić" Slavoljub Stojadinović, profesor iz Velike Plane, dobitnik Svetosavke nagrade, kao i En Pešić.

Dobitnici zlatnih medalja zlatnih medalja za zasluge su, između ostalih, Anri Lakaj, predsednik Memorijala Solunskog fronta, glumica Mira Banjac, kompozitor Radoslav Grajić, teniski trener Nikola Pilić, novinarka RTS i autorka filma "Ratne priče sa Košara" Slađana Zarić.

Peti bataljon Vojne policije Kopnene vojske Srbije, koji je 1999, branio državnu granicu na karaulama Paštrik i Košare, dobio je orden belog orla sa mačevima prvog stepena zajedno sa Vojnom akademijom i Davidom Vujićem, dok je Vojna gimnazija dobila isti orden ali trećeg stepena.

Odlikovanje posthumno je dodeljeno i pevaču narodne muzike Šabanu Šauliću.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 102 idi na stranu