Izraelska vojska raspoređuje bezbednosne snage uoči objave Trampovog plana

Izraelska vojska raspoređuje bezbednosne snage kao dodatno pojačanje na Zapadnoj obali, uoči objave mirovnog plana za Bliski istok administracije Donalda Trampa

Izvor: Tanjug
Podeli
EPA-EFE/ Philipp Guelland
EPA-EFE/ Philipp Guelland

Palestinci su već odbacili plan koji će, kako se očekuje, snažno favorizovati Izrael i otvoriti put da ta država anektira velike delove Zapadne obale, prenosi AP.

Kako dodaje, Palestinci planiraju danas i sutra proteste, čime preti mogućnost od sukoba sa izraelskim vojnicima.

Izraelska vojska saopštila je danas da je odlučila da pojača prisustvo u Jordanskoj dolini uz pomoć pešadijskih vojnika.

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu ranije je obećao da će anektirati Jordansku dolinu, koja čini četvrtinu teritorije Zapadne obale.

Istovremeno, glavno političko telo, koje predstavlja izraelske naseljenike na Zapadnoj obali, saopštilo je da je protiv mirovnog plana Trampa jer navodno podrazumeva formiranje palestinske države.

Uoči današnje objave mirovnog plana, predsedavajući Savetom Ješa David Alhajani rekao je da su lideri jevrejskih naseljnika veoma uznemireni nakon sastanka sa američkim zvaničnicima u Vašingtonu.

"Ne možemo da se saglasimo sa planom koji uključuje formiranje palestinske drzave, koja će predstavljati pretnju državi Izrael i još veću pretnju u budućnosti", rekao je on.

On je pozvao premijera Izraela Benjamina Netanijahua da odbaci bilo kakav plan koji podrazumeva formiranje palestinske države.

U okviru dugoočekivanog mirovnog plana za Bliski istok, koji će danas predstaviti Tramp, očekuje se da će biti predloženo prekrajanje granica između Izraela i Zapadne obale i data ponuda Palestincima kojom će se otvoriti put ka njihovom sticanju državnosti, ukoliko oni prođu niz testova, piše Vašington post.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 573 idi na stranu