Toranj odobrio Brajantovom helikopteru "specijalni let" - da li je pogrešio?

Kontrolni toranj aerodroma u Berbanku dozvolio je da helikopter tragičnog dana nastavi specijalni let (SVFR) po pravilima vizuelnog letenja po posebnim uslovima

Izvor: B92, J.B.
Podeli
Ilustracija: Depositphotos/Frankljunior
Ilustracija: Depositphotos/Frankljunior

Specijalni VFR let (special VFR flight - SVFR) je VFR let odobren od kontrole letenja za letenje u kontrolisanoj zoni, kad su meteorološki uslovi ispod uslova propisanih za vizuelno letenje.

Helikopter, u kom su poginuli Kobi Brajant i još osmoro ljudi, pre kobnog pada leteo je u skladu sa SVFR pravilima, odnosno, bio mu je odobren specijalni let pri spoljnoj vidljivosti, pokazuje razgovor kontrole vazdušnog saobraćaja sa pilotom, snimljen na veb-lokaciji LiveATC.net.

Vidljivost je u nedelju ujutru, kada se desila tragična nesreća, bila toliko slaba da je policija Los Anđelesa prizemljila svoje helikoptere.

Ipak, helikopter kojim je upravljao pilot Ara Zobajan dobio je odobrenje za let u skladu sa SVFR pravilima, koje omogućava pilotu da leti u vremenskim uslovima gorim od onih dozvoljenih za redovan let po pravilima za vizuelno letenje (VFR).

Piloti mogu da zatraže SVFR dozvolu pre poletanja ili sredinom leta, posebno ako se uslovi iznenada promene, rekao je za CNN transportni analitičar Piter Goelz.

Goelz dadaje da specijalni let pri spoljnoj vidljivosti, iako je "prilično normalan", nije "nešto što se često preporučuje".

"Ako ste pilot, i nalazite se u uslovima u kojima je potreban dodatni napor da biste postigli zahtevan nivo efikasnosti i bezbednosti ili menjate uslove leta koji postaju zahtevni, možete pozvati kontrolu vazdušnog saobraćaja da zatražite SVFR", rekao je Goelz.

Ukoliko se odobri SVFR, pilot u tom slučaju održava "čvršću" komunikaciju sa kontrolom vazdušnog saobraćaja.

Kontrolni toranj aerodroma u Berbanku dozvolio je da helikopter kobnog dana, zbog vremenskih uslova, ostane u vazduhu uz odobrenje za "specijalni let", otkriva audio-snimak koji je postao viralan.

U okolini Los Anđelesa, gde se nesreća dogodila, bilo je vrlo maglovito i većina helikoptera bila je prizemljena.

Pilot helikoptera Kobija Brajanta planirao je da sleti na aerodromu Berbank, ali kružio je oko 15 minuta čekajući dopuštenje za sletanje zbog loših vremenskih uslova i drugih letelica koje je trebalo da slete na aerodrom.

Malo pre nesreće pilot je podigao helikopter na više od 600 metara, a onda se srušio na visini od oko 500 metara.

Podaci o letu pokazuju kako je brzina helikoptera bila gotovo 300 kilometara na sat.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 573 idi na stranu