Šestorica bivših članova katalonske vlade došli u parlament na saslušanje

Šestorica bivših članova regionalne vlade Katalonije sprovedeni su iz zatvora da bi prisustvovali saslušanju u regionalnom parlamentu u Barseloni.

Izvor: Beta/AP
Podeli
Foto: EPA-EFE /  QUIQUE GARCIA
Foto: EPA-EFE / QUIQUE GARCIA

Bivšeg katalonskog potpredsednika Oriola Žunkerasa i još petoricu bivših članova kabineta koji izdržavaju kazne zbog pokušaja otcepljenja od Španije, dočekala ja manja grupa pristalica u zgradi parlamenta i pozdravila ih aplauzom i povicima "sloboda!".

Oni nisu bili vezani lisicama, niti su ih pratili uniformisani stražari, ali su napolju bile raspoređene policijske snage. Predsednik katalonske vlade Kim Tora i predsednik parlamenta pozdravili su ih zagrljajima i srdačnim rukovanjem.

Ovo je prvi put da su se šestorica bivših katalonskih zvaničnika vratili u katalonski parlament otkako su privedeni i pritvoreni nakon neuspelog proglašenja nezavisnosti u oktobru 2017. Vrhovni sud Španije prgolasio ih je kriviim za pobunu i zloušpotrebu javnih sredstava i zajedno sa još trojicom kolega osudio na zatvorske kazne od devet do 13 godina.

Oni su danas pozvani u regionalni parlament da prisustvuju sednici odbora koji se bavi posledicama privremenog preuzimanja kontrole nad regionom od strane centralnih španskih vlasti u jeku krize 2017. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 573 idi na stranu