Večernji: Lavrov na proleće u Zagrebu

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov na proleće dolazi u Hrvatsku, piše hrvatski "Večernji list".

Izvor: Tanjug
Podeli
EPA-EFE/ Yuri Kochetkov
EPA-EFE/ Yuri Kochetkov

Lavrov će u Hrvatskoj učestvovati na konferenciji o saradnji EU i Rusije, otvoriće novu zgradu ruske Ambasade i potpisati niz sporazuma.

Tačan datum posete definitivno će biti utvrđen na godišnjoj konferenciji o bezbednosti, koja će biti održana u Minhenu od 14. do 16. februara.

Večernji piše, pozIvajući se na ruske diplomatske izvore, da Lavrov u Zagrebu želi da oživi dijalog Rusije i Evropske unije, a na predstjećoj konferenciji o saradnji EU i Rusije.

Na tom skupu bi se, navodi se, vrlo realno mogli razmeniti pogledi o sadašnjoj situaciji, o sankcijama koje je EU nametnula Rusiji, a onda Moskva reciprocitetom uzvratila, o potrebi saradnje na području bezbednosti, Bliskog istoka, migracija i ekonomije.

Rusija je, piše list, potpuno svesna i hrvatskih prioriteta - ima i ambiciozniju agendu, pa bi želela da zvanični Zagreb, kao predsedavajući Savetu EU, postane pokretač ponovnog dijaloga i sradnje Rusije i Evropske unije, posebno zato što predsedava Savetom EU.

Stoga je, kažu, i dolazak Lavrova u Hrvatsku više od puke uzvratne posete nakon što je tadašnji ministar spoljnih poslova Davor Štir posetio Moskvu u maju 2017.

Navodi se i da se program posete Lavrova Hrvatskoj sastoji od bilateralnog susreta s hrvatskim kolegom Gordanom Grlićem Radmanom i potpisivanja tri dokumenata - o preseljenju ruske Ambasade, nakon što je konačno rešena saga o zgradama diplomatskih predstavništava u Moskvi i Zagrebu, a drugi je pak program saradnje u sferi kulture za period od 2020. - 2022.

Najzad, poslednje je plan konsultacija hrvatskog i ruskog ministarstva spoljnih poslova za narednu godinu.

Istovremeno, u Zagrebu će, uz učešće Lavrova i njegovog domaćina, biti održana konferencija o saradnji EU i Rusije, gde bi se vrlo realno mogli razmeniti pogledi o sadašnjoj situaciji, o sankcijama koje je EU nametnuo Rusiji, a onda Moskva reciprocitetom uzvratila, o potrebi saradnje u području bezbednosti, Bliskog istoka, migracija te ekonomiji jer, bez obzira na razlike, oba bloka imaju potrebu za saradnjom.

Tema će biti i bolja saradnja EU i Evroazijske unije, posebno u odnosu na povezanost i na pristup kineskom tržištu.

Konferenciju organizuje Ruski savet za međunarodne odnose, neprofitna organizacija i politički i naučni think-tank koji su osnovali rusko ministarstvo spoljnih polova, obrazovanja, ruska naučna akademija i udruženje preduzetnika i industrijalaca, kao i agencija Interfax.

Na internet stranici Saveta kažu da je ono “poveznica između države, akademske zajednice, biznisa i civilnog društva u naporu da se pronađu rešenja u spoljnoj politici za kompleksna globalna pitanja”. Na čelu joj je Ivan Ivanov, ruski ministar spoljnih poslova od 1998. do 2004., koji će takođe doći u Zagreb.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 167 idi na stranu