"Moral mi ne dozvoljava da podnesem ostavku"

Hrvatski ministar zdravlja kaže da mu moral ne dozvoljava da podnese ostavku ali je premijeru dao mandat na raspolaganje pošto se našao u centru imovinske afere

Izvor: Beta
Podeli
Foto: EPA-EFE/CHRISTIAN BRUNA
Foto: EPA-EFE/CHRISTIAN BRUNA

"Pozicija ministra nije vredna tereta, bilo bi najjednostavnije dati ostavku, ali mi moral to ne dopušta, jer bi time pobedile interesne grupe", rekao je Milan Kujundžić na konferenciji za novinare uoči koje se nagađalo da će podneti ostavku.

On je rekao da je sa premijerom Andrejom Plenkovićem dogovorio da "stavlja mandat na raspolaganje".

"Zamolio sam premijera da donese odluku o mojoj smeni, ali na temelju činjenica, a ne zbog medijskih natpisa i linča interesnih grupa", naveo je ministar.

On je rekao da je "kriv, jer je krivo ispunio imovinsku karticu", ali da nije učinio ništa nelegalno ili nemoralno.

"Nisam bio opterećen formom. Poslednjih dana u medijima izlazi niz neistina. Stvara se negativna percepcija bez proveravanja činjenica. Radi se o orkestriranom napadu", ocenio je Kujundžić.

On je istakao da je svu imovinu stekao radom i kreditima pre deset ili 15 godina. Najavio je da će tražiti zaštitu pravnih tela i dodao da je pripremio dokumentaciju koja pokazuje da sadržajno ništa nije pogrešno napravio. "Pravda je sporija od medijskih natpisa, ali je dostižna", naglasio je Kujundžić koji se izvinio javnosti zbog "šlampavo popunjene imovinske kartice".

Ministar je na konfreneciju za novinare doveo i advokata koji je govorio o svakom slučaju o kojem se pisalo u medijima.

Kujundžić se poslednjih dana suočava s kritikama nakon što su pojedini hrvatski mediji objavili da je njegova imovinska karta puna nelogičnosti i zbog koje slučaj istražuje i Komisija za odlučivanje o sukobu interesa. Navodno postoji nesrazmer između imovine i njene vrednosti koja je navedena u imovinskoj karti i njene stvarne vrednosti.

U jeku afere pre nekoliko dana četvorica muškaraca napala su novinarku Slobodne Dalmacije Andreu Topić dok je bila na novinarskom zadatku u Imotskom, gde je istraživala ministrovu rodnu kuću koja po zemljišnim knjigama ima više kvadrata nego što se vidi u imovinskoj karti.

Ministar je tada osudio napad, rekavši da je reč o radnicima iz susedne kuće, ali da su oni "možda" mislili da je reč o provalnicima budući da je u kuću nekoliko puta provaljivano.

Već je nekoliko ministara u vladi premijera Andreja Plenkovića iz Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) otišlo zbog afera. Tako su sredinom prošle godine dvojica sada već bivših ministara, uprave i državne imovine Lovro Kuščević i Goran Marić podneli ostavke zbog afera sa zemljištem i nekretninama.

Premijer i lider HDZ potom se odlučio za širu rekonstrukciju lade, pa je smenio još troje ministara, koji su imali izuzetno loš rejting u javnosti i za čija se imena vežu afere, potpredsednika vlade i ministra poljoprovede Tomislava Tolušića, ministarku regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijelu Žalac i ministarku za demografiju, porodicu, mlade i socijalnu politiku Nadu Murganić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 167 idi na stranu