Merkel se nada odobrenju početka pregovora sa Skopljem i Tiranom u martu

Nemačka kancelarka Angela Merkel potvrdila je, posle sastanka sa albanskim premijerom Ramom podršku otvaranju pregovora sa Albanijom i S. Makedonijom.

Izvor: Beta
Podeli

Najavila je da će se za to založiti na sastanku Evropskog saveta u martu."Nemačkoj je cilj postizanje sporazuma o otvaranju pregovora na sastanku na vrhu Evropskog saveta u martu", rekla je Merkel posle susreta sa Ramom u Berlinu, prenosi agencija Hina.

Ona je rekla da pristupanje zemalja Zapadnog Balkana Evropskoj uniji nije samo u interesu ovih zemalja nego i čitave EU.

"Ko je upoznat sa geopolitičkim odnosima taj zna da je dobro da jednog dana i zemlje Zapadnog Balkana postanu članice Evropske unije", rekla je Merkel.

Nemačka kancelarka je naglasila da se već i na poslednjem samitu EU Berlin zalagao za deblokadu otvaranja pregovora sa Albanijom i Severnom Makedonijom.

"Mi ćemo i dalje intenzivno raditi na tom pitanju kako bi u martu postigli željene rezultate", rekla je Merkel.

Ona je istovremeno pohvalila napredak obe zemlje, posebno na području reforme pravosuđa gde je, kako je rekla već "mnogo toga postignuto".

I Merkel i Rama su ukazali i na donatorsku konferenciju u februaru, na kojoj bi Albaniji trebalo da budu osigurana sredstva za uklanjanje štete nastale u potresu u novembrue prošle godine.

"Albanija sama nije u stanju da podnese finansijski teret koji traži obnova posle potresa", rekao je Rama.

Otvaranje početka pregovora o punopravnom članstvu s Albanijom i Severnom Makedonijom u oktobru je odloženo zbog blokade Francuske koja traži "strukturne reforme" kada je u pitanju proces proširenja Evropske unije.

Otvaranje pregovora bi trebalo da bude i tema sastanka na vrhu EU-Zapadni Balkan, koji bi trebao da bude održan početkom maja u Zagrebu u sklopu hrvatskog predsedavanja Savetom EU.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 167 idi na stranu