"Sada ne možemo nazad"

"Nije tačno da će predsednik Parlamenta Gljauk Konjufca podneti ostavku, jer je on izabran na tu funkciju u prvom demokratskom aktu novog saziva Skupštine."

Izvor: Kosovo online
Podeli
Ilustracija: EPA/Kushtrim Ternava
Ilustracija: EPA/Kushtrim Ternava

Navodeći da je izabran sa 75 glasova, iz Pokreta Samoopredljenje za Kosovo Onlajn dodaju i: "Mi smo to mesto nudili Demokratskom savezu Kosova, ali oni tada to nisu prihvatili, sada ne možemo da vratimo vreme nazad."

Lider Samoopredeljenja i mandatar za sastav nove vlade Kosova Aljbin Kurti ima rok do 4. februara da predstavi Skupštini sastav vlade, ali još uvek nije postignut koaliconi sporazum sa Demokratskim savezom Kosova. Sporna tačka je raspodela pozicija, dok je program dve partije odavno usaglašen.

Poslednji zvanični sastanak između rukovodstava Samoopredeljenja i DSK održan je 8. janura, nakon čega su usledile i poslednje ponude dveju partija, koje ni jedna od strana ne prihvata.

Demokratski savez Kosova traži da im se vrati poziicja predsednika Parlamenta do izbora predsednika tzv. Kosova, a potom bi to mesto prešlo u nadležnost Samoopredeljenja, međutim PS to odbija uz navode da je Gljauk Konjufca izabran za predsednika Skupštine sa 75 glasova poslanika. Oni nude zauzvrat da buduća vlada broji 14 ministarstva, kako bi se obezbedila ravnopravna raspodela pozicija.

Profesor ustavnog prava na Kosovu Mazlum Baraljiju kaže za Kosovo Onlajn da je smena Konjufce sa pozicje predsednika Skupštine pravno moguća ali ne i politički korektna.

"Demokratski savez Kosova je znao datum konstituitivne sednice, taj dan su imali i sastanak predsedništva na kome je odlučeno da će da glasaju za predloženog predsednika Skupštine. To mesto i po Ustavu Kosova pripada Pokretu Samoopredeljenje, tako da taj izbor nije bilo ništa neočekivano i to je sada gotova stvar”, ukazuje Baraljiju i napominje da ne vidi razlog zašto ove dve stranke ne bi postigle sporazum za formiranje vladajuće koalicije.

“Oni se dogovaraju više od dve godine, a to je inenzivirano nakon izbora i ja ne znam šta ima više da razgovaraju. Sa obe strane je potrebna racionalnost i da postpaju politički korektno u skladu sa glasovima građana”, napominje Baraljiju.

Politički analitičar Imer Muškoljaj ističe važnost brzog formiranja vlade, kako bi se nastavili prcesi koji su važni za Kosovo.

"Ostalo je na Demokratskom savezu Kosova i Pokretu Samoopredeljenje da formiraju vladu, to je potrebno, a čuli smo i pozive međunarodne zajednice. Ako oni u tome ne uspeju, onda će predsednik Kosova da preduzme dalje korake", kaže Muškoljaj.

Ukoliko nova vlada, na čelu sa Aljbinom Kurtijem, ne dobije podršku u tzv. Skupštini Kosova, predsednik je dužan da u roku od deset dana imenuje novog mandatara za sastav vlade. Ponovni izbori se raspisuju ukoliko Skupština Kosova ni drugi put ne izabere vladu i oni moraju biti održani u roku od četrdeset dana od dana objavljivanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 95 idi na stranu