Počeo sastanak u SZO: Da li će biti proglašena svetska epidemija? VIDEO

Ženeva -- U sedištu Svetske zdravstvene organizacije u Ženevi počeo sastanak na kojem će odlučiti da li će SZO proglasiti globalno vanredno stanje novog koronavirusa.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Tanjug/Salvatore Di Nolfi/Keystone via AP
Foto: Tanjug/Salvatore Di Nolfi/Keystone via AP

Nezavisni eksperti, njih 16, iz oblasti kontrole bolesti, virologije, epidemiologije i razvoja vakcina održavaju novi sastanak iza zatvorenih vrata, nakon što juče nisu uspeli da donesu odluku, prenosi Rojters.

Kineski zvaničnici za oblast zdrastva održali su prezentaciju putem telefonskog konferencijskog poziva i dopustile da tim Svetske zdravstvene organizacije uđe u tu zemlju i dostavi izveštaj ekspertskom panelu.

Nakon procene da li ima dokaza da se virus prenosi sa čoveka na čoveka i drugih faktora, eksperti će uputiti preporuku direktor SZO Tedrosu Adhanu Gebrejesusu, koji će doneti konačnu odluku o tome da li da bude proglašeno vanredno stanje.

"Odluku o proglašavanju vanrednog stanja shvatam izuzetno ozbiljno", rekao je juče Gebrejesus i dodao da je spreman da je donese samo uz odgovarajuću količinu razmatranja i informacija.

Ukoliko se to dogodi, to će biti šesti put da se proglašava vanredna situacija na medjunarodnom nivou tokom poslednje decenije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 573 idi na stranu