Milićeva o poruci Grenela: Imamo manevarski prostor

Direktorka Centra za evroatlantske studije Jelena Milić komentarisala je poruke specijalnog izaslanika američkog predsednika Ričarda Grenela.

Izvor: Tanjug
Podeli
Screenshot/TV Prva
Screenshot/TV Prva

Pročitajte još:

Grenel potvrdio: Od Prištine tražim ukinite takse, odmah, a od Beograda...

Ona smatra da bi Grenelove poruke i pojačana angažovanost SAD na pitanju KiM mogla da podstakne sporazum prihvatljiv i za Beograd i za Prištinu, ali i da donese korist za ceo region.

"Grenel je vrlo eksplicitno rekao da njega interesuje ekonomski aspekt odnosa zemalja regiona i mogućnost da se ukinu prepreke, koje otežavaju pre svega zapošljavanje mladih na dobrim poslovima. To je prilika koju ne samo Beograd i Priština, nego ceo region može da iskoristi", rekla je Milićeva.

Kako je ocenila, politika SAD prema Kosovu neće se promeniti, pre svega u smislu povlačenja priznanja nezavisnosti KIM.

"Međutim, sada vidimo da je kompromis postao nešto što je legitimno. Potpuno je neshvatljivo koliko pojedini društveni i politički akteri u Srbiji to odbijaju da vide i doprinose tome da se Srbija vidi u svetlu 90-tih. To smanjuje mogućnost za otvaranje malog, ali vrlo značajnog manevarskog prostora. Geopolitičke okolnosti koje su se okrenule na stranu Srbije, sada taj manevarski prostor čine mogućim", rekla je Milićeva.

Posetu evropskog šefa diplomatije Džozepa Borela Beogradu Milićeva vidi kao signal da je zapadnoj međunarodnoj zajednici "postalo jasno da su trenutno Kosovo i pojedini kosovski akteri zapravo faktor usporavanja koje vodi ka destabilizaciji".

"Nadam se da će ova tura intenzivne diplomatije međunarodne zajednice doprineti tome da se takse za početak ukinu, što će omogućiti implementaciju važnih inicijativa, poput mini Šengena, od koje svi mogu imati koristi", zaključila je Milićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 126 idi na stranu