Priština potpisala ukidanje takse?

Priština -- Prištinski portal "Gazeta ekspres" objavio dokument za koji navodi da, između ostalog, obavezuje Kosovo da ukine takse prema Srbiji, prenosi Sputnjik.

Izvor: Sputnjik, Kossev
Podeli
Ilustracija: Depositphotos/ lajo_2
Ilustracija: Depositphotos/ lajo_2

Reč je o dokumentu potpisanom u Berlinu o uspostavljanju avio-linije Beograd–Priština

Prištinski portal tvrdi da navodno poseduje kompletan dokument u odnosu na ono što su dve strane objavile kao "pismo o namerama" i to kao zasebna dokumenta o onom na šta se dve strane pojedinačno obavezuju da isporuče za slobodne vazdušne koridore.

Kosovo se, prema dokumentu prištinske strane i Kfora sa "Lufthanzom", takođe obavezuje i da će sporazumi o slobodi kretanja i IBM sporazum (Sporazum o integrisanom upravljanju prelazima) koji su postignuti u Briselu, primenjivati i na putnike, poštu i teret koji se budu prevozili na ovoj relaciji, prenosi Kossev.

"KFOR zadržava pravo na kontrolu vazdušnog prostora iznad Kosova u skladu sa međunarodno priznatim sporazumima misije NATO-a na Kosovu. U skladu sa sporazumom i dogovorom Kosovska uprava civilnog vazduhoplovstva i KFOR uskladiće i potpisaće Dogovor o usklađivanju postupaka o liniji Beograd-Priština. U svakom trenutku Kosovska uprava civilnog vazduhoplovstva, aerodrom u Prištini i KFOR u obavezi su da obezbede bezbedan let, uključujući sletanja na relaciji Beograd-Priština", navodi se u dokumentu.

Istovremeno, prištinski list "Koha ditore" ocenjuje da se "kosovska državnost dovodi u pitanje" u dokumentu koji je kosovska strana potpisala u Berlinu, jer se izbegava upotreba naziva kosovskih institucija.

U pismu koje je Kosovo potpisalo sa tri druge strane kosovska uprava civilnog vazduhoplovstva naziva se: „Vlast za civilno vazduhoplovstvo na Kosovu“.

Govori se o otvaranju posebne linije između Prištine i Beograda, ali se izbegava terminologija naziva državnih institucija, piše prištinski dnevnik.

Tako se nigde ne pominje ASHNA - skraćenica za državnu agenciju za navigaciju, a koristi se samo "Jedinica za vazdušni saobraćaj" - termin koji je bio u upotrebi pre nego što je Kosovo proglasilo nezavisnost, prenosi Tanjug.

Prištinski list smatra da to pokazuje da su kosovske i srpske vlasti potpisale dva različita pisma specifična za njihov rad.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 95 idi na stranu