"Novi dronovi NATO mogu da nadgledaju Rusiju"

NATO će do 2022. godine razviti nove strateške bespilotne letelice "global houk", koje će moći da lete neprekidno 30 sati

Izvor: Tanjug
Podeli
Ilustracija: Deposit photos/Estebande
Ilustracija: Deposit photos/Estebande

To može da obezbedi uvid i u ono što se dešava u Rusiji, izjavio je generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg za norveški list "Verdens gang".

"Da smo imali ovu tehnologiju 2014. godine, kada je Rusija koristila vojnu silu u Ukrajini i anektirala Krim, ona bi nam dala mnogo preciznije informacije o onome što se dogada. U doba krize postoji velika konfuzija i neizvesnost i izuzetno je važno imati pouzdane informacije", rekao je Stoltenberg.

On je objasnio da će dronovi moći da lete na visini od 18 kilometara, a da će radar i senzori moći da daju oštre slike onoga što se događa na zemlji, u rasponu od 200 metara.

Prema njegovim rečima, nove bespilotne letelice Alijansi pružaju jedinstvenu prednost, kakvu, kaže, nemaju ni Rusija ni Kina, koje nemaju dronove koji mogu da lete na tolikoj visini, a Sjedinjene Američke Države su jedina zemlja koja ima nešto slično.

Stoltenberg je dodao da se dve letelice trenutno testiraju u bazi na Siciliji, a da će u toku godine biti dopremljena još tri drona.

NATO je kupio 10 bespilotnih letelica "global houk".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 573 idi na stranu