Analitičari: DS je već oštećena utapanjem u SzS

DS najverovatnije neće napustiti SZS, jer je rukovodstvo stranke čvrsto na toj liniji i liniji bojkota, ali je sigurno da je odluka o bojkotu bila preuranjena.

Izvor: Tanjug
Podeli

Time su demokrate već oštećene "utapanjem" u taj savez, procenjuju analitičari.

Izjavom da je bojkot izbora besmislen i da bi mogao da delegitimiše izbore jedino ako na njih ne bi izašlo 50 odsto birača, što se neće desiti, jedan od osnivača DS Dragoljub Mićunović izazvao je reakciju lidera Dveri Boška Obradovića, koji je uzvratio oštrom, pa i uvredljivom porukom, posle čega su pojedini poslanici DS zatražili reakciju rukovodstva stranke, pa i izlazak stranke iz Saveza za Srbiju.

Sam Mićunović takođe danas kaže da je došao trenutak da DS preispita ostanak u SzS, dodajući da je on lično za to.

Mediji objavljuju nezvanične informacije da će "jedna struja u DS" u narednim danima sazvati sastanke stranačkih organa s temom izlaska DS iz SzS.

Bojan Klačar iz Cesida kaže da je to nerealno očekivati, jer je malo vremena ostalo do izbora, a i rukovodstvo te stranke je, primećuje, čvrsto "na liniji" bojkota i Saveza za Srbiju.

On dodaje i da je rano za procenu da li je odluka DS-a o ulasku u SzS dobra ili nije i da će se to znati nakon izbora, odnosno kada se vidi da li će bojkot biti uspešan ili neće.

"Ono što se u ovom momentu čini, a što se ne odnosi samo na DS, jeste da je možda odluka o bojkotu bila preuranjena, odnosno da se o tome možda moglo razmišljati malo kasnije, kako bi bilo ostavljeno više manevarskog prostora", kazao je Klačar.

Klačar smatra da će budućnost DS-a biti dominantno vezana za ishod sledećih izbora, te, u slučaju neuspeha bojkota biće pred izazovom kako da opastane.

"Ukoliko bojkot bude neuspešan, trpeće i čitav SzS, ali će puno da trpi DS, jer se do sada u Savezu nije nametnula kao lider", dodaje Klačar.

U slučaju uspeha, DS može da izađe pred javnost i da kaže da su doneli dobru odluku.

Analitičar Dejan Vuk Stanković ocenjuje da je DS već oštećena činjenicom da se utopila u SzS i da je nestao njihov stranački, pre svega programsko-ideološki identitet i taktika koja je podrazumevala parlamentarnu borbu na osnovu političkog delovanja.

"DS je na 'utapanje' bila prinuđena okolnošću da njen 'duh' kontroliše lider SSP, Dragan Đilas, kao i to što opozicioni mediji vrše kontinuirani presing na svakog ko hoće da učestvuje u izbornom procesu", naveo je Stanković.

Dodaje da je i lider DS, Zoran Lutovac, isuviše podložan "Đilasovoj propagandnoj mašineriji", te da je iz tog razloga "prirodno" da se DS stopi sa Vukom Jeremićem, Boškom Obradovićem i pre svega Draganom Đilasom.

"Naprosto, teško i da može drugačije, s tim što ono što aktuelno radi, vodi samomarginalizaciji", zaključio je Stanković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 126 idi na stranu