"Prikupljali smo tela ubijenih Srba, pa ih zatrpavali"

Svedok Tužilaštva BiH Mile Ribić rekao je da je tokom zarobljeništva morao da prikuplja i sahranjuje tela ubijenih Srba u Bosanskom Petrovcu.

Izvor: Tanjug
Podeli
Ostaci žrtve za koju se veruje da je ubijeni Srbin u BiH FOTO: EPA PHOTO EPA/DRAGO VEJNOVIC/DV-bw
Ostaci žrtve za koju se veruje da je ubijeni Srbin u BiH FOTO: EPA PHOTO EPA/DRAGO VEJNOVIC/DV-bw

U nastavku suđenja bivšem generalu i komandantu 5. korpusa Armije BiH Atifu Dudakoviću i još 15 pripadnika 5. korpusa, optuženih za ratni zločin nad Srbima, svedok Tužilaštva BiH Mile Ribić, koga su 1995. zarobili pripadnici tzv. Armije BiH, rekao je da je tokom zarobljeništva morao da prikuplja i sahranjuje tela ubijenih Srba u Bosanskom Petrovcu.

Ribić je rekao da je sa ostalim zarobljenicima prikupljao tela ubijenih Srba u Bosanskom Petrovcu i da ih je sahranjivao u zajedničke grobnice.

"Prvi leš našli smo u kući kod bolnice, kasnije smo ih nalazili po dvorištima kuća. Naše je bilo da ih umotamo u ćebe, pa bi potom nailazio kamion koji bi ih mehaničkom 'rukom' za utovar balvana pokupio i stavljao na kamion", svedočio je Ribić, koji je bio srpski vojnik.

RTRS navodi da su tela ubijenih Srba sahranjivana u zajedničku grobnicu kod motela na izlazu iz Petrovca, ka Bihaću.

"Kod motela je bila iskopana rupa, grobnica. U nju je kamion 'ispustio' tela, a mi smo ih lopatama zatrpavali zemljom", naveo je Ribić.

I u selu Krnjeuša kod Petrovca, Ribić je svedočio o brutalnosti 5. korpusa, navodeći da je u zajedničku grobnicu sahranio osam mlađih muškaraca koji su bili u uniformama Vojske Republike Srpske.

Odbrana optuženih nije dozvolila da govori o 135 dana zarobljeništva, jer to nije obuhvaćeno optužnicom i to smatra nevažnim.

Svedok Radojka Kovačević izjavila je da je zbog napada muslimanske vojske, u jesen 1995. bila primorana da napusti rodno selo u okolini Petrovca.

Optužnica tereti Dudakovića i njemu podređene oficire i vojnike 5. korpusa za sistematski progon i ubistvo više od 300 Srba, uništavanje njihove imovine i paljenje 38 srpskih pravoslavnih crkava.

Deo optužnice odnosi se i na ratne zločine nad muslimanima, lojalnim Fikretu Abdiću.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 4 idi na stranu