Protest "Jedan od pet miliona" posvećen Oliveru Ivanoviću

Beograd -- Protest "Jedan od pet miliona", koji je večeras počeo u centru grada, posvećen je ubijenom predsedniku Građanske inicijative SDP Oliveru Ivanoviću.

Izvor: Beta
Podeli
Foto: B92/ M.R.
Foto: B92/ M.R.

Na čelu kolone je transparent-šetalica na kojoj piše "Nas je ipak više!".

Zbog poštovanja prema Ivanoviću, večeras nije predviđeno obraćanje govornika, kako je to uobičajno, umesto toga emituju se govori Olivera Ivanovića.

Između ostalih, emituje se govor u kojem on kaže: "Meni su uradili sve što su mogli, još samo nisu pucali u mene, ali ko zna, ni to nije isključeno"; "Nikada nisam dozvoljavao da budem svrstan tamo ili ovamo, već samo da pripadam narodu", kao i deo govora u kojem poručuje Vladi Srbije da ne deli političke liste na Kosovu na "naše i njihove".

Emituje se i deo govora u kojem navodi da "na terenu" odlučuju neformalni centri moći i da ga "zabrinjava" što predsednik Srbije Aleksandar Vučić pominje potpredsednika Srpske liste Milana Radoičića (kasnije optuženog za ubistvo Ivanovića) kao "primer borca za opstanak Srba na Kosovu".

Među prisutnima je brat Olivera Ivanovića, Miroslav, i pojedini lideri Saveza za Srbiju: Zoran Lutovac, Nebojša Zelenović, Borko Stefanović i Nikola Jovanović.

Organizator je pozvao građane da ponesu sveće i zajedno prošetaju, navodeći da je sećanje na Ivanovića u svima koji se svakodnevno bore, na ulici ili na druge načine.

Planirano je da građani, na kraju protestne šetnje, upale sveće u Hramu Svetog Save.

"Lider opozicije na Kosovu, Ivanović, izrešetan je s leđa u sred bela dana. Nakon dve godine mi još uvek ne znamo nalogodavce tog događaja, ali nas svakoga dana podsećaju na to kome sve smeta drugačije, slobodno, demokratsko razmišljanje kakvo je Oliver imao", naveo je organizator.

"Mi ćemo nastaviti da zahtevamo imena počinioca ovog političkog ubistva i nećemo prestati da ponavljamo rečenicu kojom nas Oliver Ivanović inspiriše iako nije više sa nama: 'Nas je ipak više'", navedeno je u pozivu na protest.

Skup pod nazivom - "Nas je ipak više. Ne zaboravi Olivera Ivanovića", počeo je, po običaju, na platou ispred Filozofskog fakulteta, nakon čega će se krenuti u protestnu šetnju do Hrama Svetog Save.

Ivanović je ubijen 16. januara pre dve godine u severnom delu Kosovske Mitrovice, ispred prostorija organizacije koju je vodio, hicima iz pištolja, ispaljnih iz automobila u pokretu.

Foto: B92/ M.R.
Foto: B92/ M.R.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 126 idi na stranu