"Posle dve godine od tog kukavičkog čina imamo optužnicu koja ne dokazuje ništa"

Priština -- Direktor Instituta za afirmaciju međuetničkih odnosa Fatmir Šeholi rekao je da za ubistvo Olivera Ivanovića nisu odgovorni oni koji se nalaze u pritvoru.

Izvor: Tanjug
Podeli
Ilustracija: Depositphotos/Yarr65
Ilustracija: Depositphotos/Yarr65

Šeholi je za Televiziju Al Džazira Balkans rekao da se Institut na čijem se čelu nalazi dosta bavio ovim ubistvom i da za ubistvo Ivanovića nisu na optužnici suda u Prištini.

"Posle dve godine od tog kukavičkog čina imamo optužnicu koja ne dokazuje ništa i ja sam veoma skeptičan da ćemo ikada naći ko je ubio Ivanovića. Na Kosovu je od 1999. godine ubijeno 200 članova stranke Ibrahima Rugove i nijedno od tih ubistava nije rešeno", kazao je Šeholi, preneo je portal Kosovo onlajn.

Prema njegovim rečima, to su učinili oni koji ne žele Kosovu stabilnost i prosperitet, a postoje i indicije da su dešavanja u regionu od pre dve godine, ona u Crnoj Gori i Severnoj Makedoniji, povezana sa Ivanovićevim ubistvom.

Šeholi smatra da su obaveštajne službe i ljudi koji rade koncepte van Kosova, a ne sa Kosova, pokušali da podignu tenzije između Albanaca i Srba.

Na pitanje voditeljke emisije, da li je to ruski uticaj, Šeholi je kazao da na severu Kosova ruski uticaj postoji od 1999. godine do danas.

"Uhapšeni nisu počinili ubistvo o tome govori i sama optužnica", rekao je Šeholi, napomenuvši da je bilo reči da je Kosovo tražilo međunarodnu poternicu za potpredsednika Srpske liste Milana Radoičića ali da to nije tačno.

“Kosovo nije u mogućnosti da traži tako nešto, a nije bilo ni potrebnih dokaza da međunarodni organi to pokrenu”, kazao je Šeholi.

On je posebno napomenuo da je Oliver Ivanović bio viđen kao ratni zločinac u očima Albanaca zato što je bio osuđen na devet godina, iako je u međuvremenu proces vraćen na početak.

"Ja sam takođe istraživao, imamo devojku koja radi ovde u Prištini, u Agenciji za telekomunikacije, koja je nama izjavila da u Oliveru Ivanoviću vidi krivca jer je deset Albanaca poginulo kada je bačena bomba na severu Kosova", rekao je Šeholi.

Gostujući u istoj emisiji, direktor Foruma za etničke odnose Dušan Janjić rekao je da se o ubistvu Ivanovića zna manje nego pre dve godine, da je u pitanju politički, teroristički čin, jer je ubijen lider koji je imao značajnu političku ulogu u regionu, čovek koji je pokretao političke procese.

"Mi u ovom momentu imamo u zatvoru ljude koji se optužuju za pomaganje u izvršenju dela, nemamo glavnoosumnjičene za organizovanje i izvršenje, kosovski organi ih traže, nije izvedena do kraja istraga i to je jedno vrlo čudno suđenje", ocenio je Janjić.

Ispada da je suđenje deo istražnog postupka, primetio je Janjić i naglasio da ipak treba sačekati i videti rezultate i takvog suđenja.

"Nemamo one koji su pucali i to je jasno. Imamo dve istine, jednu nedovršenu istragu koja se izvodi na sudu, verovatno iz potrebe da se javnosti saopšte neki važni podaci, drugi motiv je da se dodatno izvrši politizacija celog slučaja", kaže Janjić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 95 idi na stranu