"Naredni meseci ključni za Zapadni Balkan, Hrvatska najbolje zna..."

Strazbur -- Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen kaže da će narednih šest meseci biti ključni za odnose EU i Zapadnog Balkana.

Izvor: Tanjug
Podeli
EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ
EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

Ona je najavila da će Evropska komisija za par nedelje izaći sa novom metodologijom proširenja.

Ursula fon der Lajen je tokom predstavljanja prioriteta hrvatskog predsedavanja u Evropskom parlamentu u Strazburu pozvala EU da održi momentum kada je reč o Zapadnom Balkanu.

"Ako želimo da samit EU Zapadni Balkan u Zagrebu bude uspešan moramo sada da uradimo naš domaći zadatak. Zato ćemo predstaviti našu metodologiju proširenja za par nedelja kako bismo razgovarali o neophodnoj modernizaciji, a prvenstveno dali našim prijateljima na Zapadnom Balkanu prespektivu za početak pristupnih pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom", poručila je fon der Lajen.

Predsednica Evropske komisije je ocenila da upravo Hrvatska, koja je preuzela šestomesečno predsedavanje Savetom EU, zna bolje od mnogih šta znači snaga evropske perspektive, koliko daleko ta perspektiva može odvesti zemlju u pogledu transformacije sistema i ekonomije, ali i šta je to dobro što EU može da uradi svojim angažmanom i investiranjem u regionu Zapadnog Balkana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 24 idi na stranu