Srbija jedan od potpredsednika naredne Konferencije UN o promeni klime

Srbija je u nedelju u Madridu izabrana za jednog od potpredsednika Konferencije Ujedinjenih nacija o promeni klime COP 26.

Izvor: Beta
Podeli
vaximilian/depositphotos/Ilustracija
vaximilian/depositphotos/Ilustracija

U tom svojstvu učestvovaće na zasedanju 2020. godine u Glazgovu, saopštilo je Ministarstvo zaštite životne sredine.

Na zatvaranju konfrencije strana potpisnica UN konvencije o promeni klime COP 25 danas u Madridu Srbija je izabrana i za člana Biroa Konvencije u ime Istočnoevropske grupe zemalja, dodaje se u saopštenju.

Konferencija COP 25, pod nazivom "Vreme je za akciju", bila je posvećena narednim ključnim koracima u borbi protiv klimatskih promena, operacionalizaciji odredbi Sporazuma iz Pariza i podsticaju na globalne i nacionalne klimatske akcije smanjenja emisija gasova sa efektom staklene bašte.

Kako je na skupu odlučeno, sve zemlje moraće da objave nove obaveze o smanjenju emisije štetnih gasova do sledeće Konferencije COP 26, 2020. godine u Glazgovu.

"Konferencija je završena kompromisnim dogovorom i odlaganjem ključne odluke o regulisanju globalnog tržišta ugljenika za iduću godinu. Postignut je sporazum o ključnom pitanju jačanja globalnih obaveza za smanjenje emisija gasova sa efektom staklene bašte", navodi se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 572 idi na stranu