Pentagon izvršio probni let zabranjene rakete

Vašington -- Pentagon je izvršio probni let balističke rakete vazduh-zemlja, zabranjene po sporazumu od kojeg su letos odustali i SAD i Rusija.

Izvor: Beta
Podeli
Ilustracija: Getty images/ Handout
Ilustracija: Getty images/ Handout

Prototip rakete napravljen je tako da nosi konvencionalnu bojevu glavu, a ne nukelarnu. Pentagon je odbio da objavi detalje, navodeći samo da je raketa lansirana sa statične lansirne platforme u vazduhoplovnoj bazi Vandenberg u Kaliforniji i da je pala u Tihi okean, javila je agencija AP.

Ministarstvo odbrane saopštilo je da je balistička raketa preletela više od 500 milja (800 kilometara).

"Podaci prikupljeni i lekcije naučene iz ove probe omogućiće Ministarstvu odbrane da donese odluke o razvoju budućih kapaciteta srednjeg dometa", rekao je portparol Pentagona, potpukovnik Robert Karver, prenosi Frans pres.

Test je izvršen u vreme dok raste neizvesnost oko budućnosti kontrole naoružanja.

Posle šest meseci "dijaloga gluvih", Rusija i SAD su početkom avgusta proglasili kraj sporazuma o nuklearnom naoružanju srednjeg dometa (INF) kojim se zabranjivala upotreba cele serije raketa dometa od 500 do 5.000 kilometara. Prema tom ugovoru, eliminisane su ruske balističke rakete SS-20 i američke rakete "peršing" u Evropi.

Poslednji preostali sporazum kojim se ograničava nuklearno oružje SAD i Rusije, sporazum Novi Start iz 2010. ističe u februaru 2021. Taj ugovor može da bude produžen za pet godina bez obaveznog ponovnog pregovaranja o glavnim odredbama.

Pentagon nije otkrio maksimalni domet danas testirane rakete.

U proleće kada su najavili plan testiranja, zvaničnici SAD ;su rekli da će domet biti između 1.860 do 2.480 milja (3.000 do 4.000 kilometara). To je dovoljno da, ;na primer iz baze na ostrvu Guam, projektil stigne do potencijalnih ciljeva u delovima Kine.

Pentagon je nagovestio da će biti potrebne godine pre no što takav projektil bude spreman za isporuku oružanim snagama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 572 idi na stranu