Kurti, Mustafa i kamen spoticanja

Priština -- Aljbin Kurti, kandidat za predsednika nove kosovske vlade, potvrdio da postoje teškoće u dogovoru sa Demokratskim savezom Kosova, Ise Mustafe.

Izvor: Tanjug
Podeli
Ilustracija: EPA-EFE/ Georgi Licovski
Ilustracija: EPA-EFE/ Georgi Licovski

Glavni kamen spoticanja oko formiranja buduće kosovske vlasti je pozicija kosovoskog predsednika, nakon što aktuelnom, Hašimu Tačiju, istekne mandat.

Kurti je u opširnom intervjuu za Dojče vele, na albanskom jeziku, doduše rekao da je optimista i da veruje da će "obostranim poverenjem i posebno velikom željom za promanama na Kosovu" to pitanje prevazići u narednim danima.

"Pregovori o podeli odgovornosti u izvršnoj vlasti počeli su kasno, nakon potvrđivanja rezultata, što je kasnilo različitim brojevima i brojkama. Sada smo na mestu gde završavamo pregovore o vladi. Optimista sam. Postoje poteškoće, postoje i izazovi, ali kada su se gradjani 6. oktobra izjasnili, napravili su neku vrstu izbora koji nam nije ostavio više prostora", rekao je Kurti i dodao da "opcije za drugačiju matematiku ne postoje".

Kurti je potvrdio da je sa DSK-om razovarano o mnistarskim pozicijama i drugim funkcijama u vladi.

"Dogovorili smo se da imamo dva potpredsednika vlade, prvog potpredsednika vlade iz DSK, drugog potpredsednika vlade iz Samoopredeljenja. Dogovorili smo se da imamo pet ministarstava, a dva dodatna ministarstva dolaze iz manjina. Dakle, imamo ukupno dvanaest ministara", naveo je lider Samoopredeljenja.

Iako, kako je rekao, njegovoj stranci automatski pripada i mesto predsednika parlamenta, spremni su i o tome da pregovaraju.

A kada jej reč o kosovskom predsedinku, Kurti kaže da će to pitanje biti u okviru njihovog mandata, ali da je uverenja da je bolje najpre zatvoriti pitanje formiranja vlade, pre nego se otvori pitanje kosovskog predsednika.

"Znate da naš ustav kaže da 'predsednik predstavlja jedinstvo naroda', pa to nije jednostavna stvar", rekao je Kurti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 104 idi na stranu