Plenković i Makron razgovarali o proširenju EU

Brisel -- Hrvatski premijer Andrej Plenković razgovorao je na marginama sastanka na vrhu Evropske unije sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom.

Izvor: Tanjug
Podeli
EPA-EFE/  Julien de Rosa
EPA-EFE/ Julien de Rosa

Između ostalog, govorili su o proširenju EU.

Plenković je s Makronom razgovorao o jačanju saradnje dve zemlje, politici proširenja Evropske unije, pitanju otvaranja pristupnih pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom, prenela je Hina.

Francuska je u oktobru zajedno s Holandijom i Danskom blokirala otvaranje pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom tražeći reformu pregovaračkog procesa.

Hrvatska će u maju u Zagrebu tokom svog predsedavanja Savetom EU organizovati sastanak na vrhu zemalja članica EU i šest zemalja jugoistočne Evrope.

Do tada bi Hrvatska želela da postigne konsenzus među zemljama članicama kako bi te zemlje mogle krenuti dalje na svom evropskom putu, što bi bio pozitivan signal i za ostale zemlje u njenom jugoistočnom susedstvu, navodi Hina.

Kako prenosi ta agencija, Plenković i Makron će nastaviti razgovore tokom bilateralnog susreta početkom januara u Parizu. Plenković tokom dvodnevnog samita EU ima niz bilateralnih susreta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 24 idi na stranu