"Opuštena" granica s Mađarskom za vreme praznika

Beograd -- Delegacije carinskih administracija Srbije i Mađarske dogovorile su da se carinske formalnosti u predstojećem periodu praznika maksimalno relaksiraju.

Izvor: Tanjug
Podeli
Matt Cardy/Stringer/Getty images/Ilustracija
Matt Cardy/Stringer/Getty images/Ilustracija

Ideja je minimum graničnih kontrola koje bi se primenjivale u putničkom saobraćaju od 15. decembra do 15. januara, u okvirma zakonskih mogućnosti.

Zamenik direktora Uprave carina Srbije Veselin Milošević je rekao da je carinska služba Srbije potpuno spremna za povećan priliv putnika i teretnih vozila tokom nastupajućih praznika.

"Prioritet svih službi koje funkcionišu na granici je da daju doprinos unapredjenju trenutne propusne moći prelaza. Mere koje smo za predstojeće dane dogovorili odnose se na ono što zavisi isključivo od nas, a to su pojačavanje smena dodatnim brojem službenika i efikasnije preupućivanje tovara ka unutrašnjim ispostavama", objasnio je Milošević.

On je dodao da su danas s predstavnicima carinskih službi dve zemlje bili ljudi iz fitosanitarne inspekcije, te da činjenica da svi rade zajedno govori o tome "koliko su nam namere ozbilne".

Pukovnik Kristof Peter Bakai, generalni direktor carinske administracije Mađarske, koji je predvodio visoku delegaciju Nacionalne poreske i carinske administracije te zemlje, istakao je da je efikasniji protok putnika i robe na srpsko-mađarskoj granici strateški cilj obe administracije, zbog čega je do sada već uvedeno nekoliko mera.

On je podsetio da se novim EU fitosanitarnim propisima čija primena počinje 14. decembra uvode određena ograničenja, pa je o novim pravilima mađarska carinska administracija počela da obaveštava putnike.

Naglasio je da su putnicima već dostupni posteri i lifleti s obaveštenjima koja im skreću pažnju na nove propise.

Dve delegacije su se saglasile da bi saradnja u budućnosti trebalo da bude još intenzivnija, naročito u pogledu razmene podataka o nelegalnoj trgovini, ilegalnim migracijama i otkrivanju carinskih prevara.

Takođe, delegacije su saglasne da trajna rešenja za veću propusnu moć na zajedničkoj granici podrazumevaju proširenje postojećih kapaciteta, jer bi uvođenje dodatnih traka na ulazu i izlazu omogućilo prioritetan prolaz za kamione koji su u tranzitu, prevoze kvarljivu robu ili su prazni.

Ubrzanju teretnog saobraćaja na Horgošu znatno će doprineti i planirano proširenje parking prostora, kao i izgradnja izlaznog kamionskog terminala.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 111 idi na stranu