Borel ministrima EU: Zapadni Balkan i dijalog su moji prioriteti

Brisel -- Visoki predstavnik EU Žosep Borel kaže da će prioritet njegovog rada biti približavanje Zapadnog Balkna, kao i dijalog Beograda i Prištine.

Izvor: Tanjug
Podeli
EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ
EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

"Moj prioritet biće da radim na sveobuhvatnom sporazumu između Srbije i Kosova", naveo je Borel u pismu ministrima spoljnih poslova i odbrane EU, u koje je Tanjug imao uvid.

Borel je u pismu pred prvo zasedanje Saveta EU sa njim na čelu izneno svoje viđenje prioriteta i načina rada u okviru spoljne i bezbednosne politike EU.

Pored poziva na veće jedinstvo i sveobuhvatan pristup spoljnoj i bezbednosnoj politici EU, Borel je izneo i dva ”jasna prioriteta” koji bi EU spoljne poslove trebalo da učine efikasnijim i više strateški orijentisanim.

Prema njegovim rečima, prvi prioritet EU se tiče neposrednog susedstva, a drugi odnosa sa najvećim geostrateškim igračima u svetu. ”Na prvom mestu moramo da čvrsto usidrimo Zapadni Balkn za EU”, navodi Borel u svom pismu.

On dodaje da je ”zaustavljanje konflikta i izlečenje rana” u neopsrednom okruženju važno za ”stabilnost i bezbednost same EU”.

”Moj prioritet biće da radim na sveobuhvatnom sporazumu između Srbije i Kosova kao i na postavljanju BiH na put prave stabilnosti”, kaže Borel.

Šef diplomatije EU napominje da je bitno da se zemlje članice EU dogovore kako će da vode proces proširenja.

On dodaje da će na tome da radi zajedno sa EU ministrima spoljnih poslova i komesarom za proširenje Oliverom Varhejijem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 24 idi na stranu