Misterija nestanka radnice Predsedničkih dvora, ćerka sumnja u istragu

Knjigovođa u sklopu Predsedničkih dvora na Pantovčaku nestala je prošle nedelje. Njena ćerka priča da je potraga za njom puna nepravilnosti.

Izvor: index.hr
Podeli
Ilustracija: Deposit photos/asafeliason
Ilustracija: Deposit photos/asafeliason

U noći s 3. na 4. decembar u Zagrebu je nestala Jadranka Skender (51), pripadnica Počasno-zaštitne bojne Oružanih snaga koja radi kao knjigovođa u sklopu Predsedničkih dvora na Pantovčaku.

Za njom tragaju policija i Vojna policija, a njena ćerka Ines Skender rekla je za Indeks kako je upravo ona pronašla majčin automobil na savskom nasipu nedaleko od Hipodroma u sredu uveče i zamera policiji koja, kaže, nije pozvala pse tragače. Pita se i što je s golfom koji je bio parkiran tu noć nedaleko od maminog automobila. Zamera policiji brojne propuste i odbacuje mogućnost da joj se majka bacila u Savu i navodi kako su planirale putovanje te imale planove za njen skori odlazak u penziju.

"Poslednji put smo se čule 3. decembra oko 21 sat i rekla je da se ide da se tušira. Živi s mojom tetom, a tad je kod njih bila i njihova mama, moja baka. Ne možemo sa sigurnošću reći je li nakon toga išla da legne ili je otišla iz stana. Ona ne izlazi puno, uglavnom joj se sve svodi na posao i druženje s unucima. Teta i baka je 4. decembra ujutro nisu videle, mislile su da je već otišla na posao. Taj dan je trebalo da dođe kod mene oko podne i bilo mi je neobično što se nije javila, no računala da će do 16 sati javiti, a kako nije, onda sam zvala njenu koleginicu koja mi je rekla da mama tog dana nije došla na posao. Tad mi se upalio alarm", ispričala nam je Ines.

"Prijavila sam njen nestanak oko 18 h, a tek su joj u 22 locirali mobilni."

Navodi kako njena mama nije nestabilna osoba i da se na nju uvek može osloniti, a sigurna je da majka ne bi počinila suicid i bacila se u Savu.

"Ona se jako boji vode i ne zna da pliva tako da mi ta varijanta da je skočila i onda isplivala nije verovatna. Verovatnije bi se nagutala tableta, ali ne vidim razlog za samoubistvo niti za antiterorističke jedinice, ona je radila u knjigovodstvu u Počasnoj-zaštitnoj bojnoj. Nijedna varijanta mi nema smisla, ako je otišla ujutro iz kuće, je li ju netko naterao na nasip ili je sama otišla, ali to mi nema smisla jer je ona samo na poslu ili s unucima, nije izlazila pa nije normalno ni da bi u noći otišla van. Sve mi je prečudno, odmah sam to popodne zvala policiju i oko 18 sati došla da prijavim njen nestanak. Rekli su mi i da proverim hitne službe, odmah sam sve zvala. Policiji sam dala mamino ime i broj mobilnog jer joj je bio upaljen kako bi mogli da ga locijaru. Ispalo je da su joj tek oko 22 sata locirali mobilni, a u potragu su krenuli posle ponoći. Dok sam sedela u policiji načula sam gde joj je lociran telefon pa sam sama krenula u potragu jer sam na čula da je teren uz vodu, vozila sam se uz nasip i pronašla njen auto. Policija je bila s druge strane obale i vrištala sam da dođu", ispričala je Ines.

Kaže kako je dvadesetak pripadnika policije baterijama pretraživalo nasip, ali nisu doveli psa tragača. Obišli su tok Save i potom je potraga do sutradan završena.

"Idući dan su došli vatrogasci s dronom i sonerima, ali policiju nisam videla, a bila sam na terenu i videla vatrogasce. Oni nisu ništa našli. Taj dan smo se vozili sve do Velike Gorice uz Savu i gledali, a policiju nisam videla ni da peške obilaze niti u čamcima. Dan kasnije sam otišla kod inspektora iz 9. policijske stanice. Rekao mi je da su sve pretražili i da je potraga prebačena na Sisak. Potom je teta otišla tamo i takođe nije vidjela nikoga na terenu. Tamo su u policiji bili bezobrazni i rekli da nemaju šta s njom da razgovaraju, a neko joj je nezvanično rekao da imaju raspisanu potragu u celoj zemlji. U subotu smo se takođe raspitivali šta je s potragom i niko ništa nije znao, rekli su nam da načelnika nema jer je vikend, a vreme je ključan faktor", razočarana je Ines.

"Što ako je vozač golfa upetljan u nestanak moje mame?"

Ona je potom alarmirala medije i u nedelju kad su došli opet u Sisak, onda je krenula potraga.

"Sad pregledavam kamere jer policija ne radi svoj deo posla pa smo mi molili okolne zgrade da nam ustupe svoje. Jednako mi je nebulozno da je oteta kao i da se bacila u Savu da mi ispliva pod prozorom", kazala je.

Takođe je istakla da je primetila da se mama u zadnje vreme promenila i povukla u sebe te da njen vedri duh nije bio toliko izražen, ali i dalje se, kaže, beskrajno veselila igrama s unučicom te je planirala put s njima za vikend oko božićnih praznika.

"Dogovorile smo i kad ode u penziju kroz koji mesec da će ona ići po unuku ranije i dolaziti po mene na posao. Ono što vam moram naglasiti je uvredljiva inertnost policije u policijskoj postaji na Trešnjevci. Po mojim saznanjima nisu obavili uviđaj auta, golf koji je tamo bio tu noć kada sam ja našla mamin auto i dalje stoji uz nasip netaknut, nepomaknut. Po mojim nezvaničnim saznanjima policija nije obavila razgovor s vlasnikom vozila. Što ako je on upetljan u nestanak moje mame? Nisu uopšte zatražili izlazak pasa tragača. Sve se to moglo, ali inertnost policije je na delu. Nisu pregledane kamere kojim putem je došla do nasipa, je li uopšte ona bila u autu, je li još neko bio s njom?", rekla je za Indeks Ines Skender.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 171 idi na stranu