Saga sa migrantima iz Vučjaka se nastavlja

Premeštanje migranata iz kampa Vučjak kod Bihaća, koje je bilo planirano za danas je odloženo, prenose mediji iz BiH pozivajući se na IOM.

Izvor: Tanjug
Podeli
 EPA-EFE/FEHIM DEMIR
EPA-EFE/FEHIM DEMIR

Pročitajte još:

"EU neće uspeti da zadrži migrante u BiH"

Zasad nije poznat tačan razlog zbog čega je došlo do ove odluke, iako se pretpostavlja da nadležni nisu do kraja pripremili smeštaj za prihvat migranata u kasarni Blažuj kod Sarajeva, te proširenje kapaciteta u Ušivku nedaleko od Sarajeva, prenosi Klix.ba.

"Jutros neće bit dobrovoljnog izmeštanja migranta s Vučjaka. Ako IOM bude radio premeštanje to će biti isključivo zasnovano na njihovoj dobroj volji. Znači, samo ako oni žele da budu privremeno smešteni u neki od centara i da im se pruži odgovarajuća humanitarna pomoć. Oni koji ne žele, moramo poštovati njihovu odluku", rekla je Edita Selimbegović iz IOM-a (Međunarodne organizacije za migraciju).

Deportacija migranata s Vučjaka ka Sarajevu je dogovorena pre nekoliko dana na sastanku ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića i premijera Unsko-sanskog kantona Mustafe Ružnića.

Prema prvim procenama, 350 migranata je trebalo biti prevezeno u Blažuj, dok bi ostali trebalo da budu raspoređeni u Ušivak i prihvatne centre Bira i Miral na području USK.

Migranti iz dana u dan odbijaju udaljavanje od Vučjaka jer, kako su više puta ponovili, oni žele da nastave ka teritoriji Evropske unije, a ne da se vraćaju u unutrašnjost Bosne i Hercegovine.

Premijer Unsko-sanskog kantona, Mustafa Ružnić, najavio je da će izmeštanje migranata iz kampa Vučjak, u Unsko-sanskom kantonu, početi u utorak i trajaće tri dana.

U sklopu prve faze, rekao je, biće pripremljeni bezbednosni aspekti izmeštanja migranata, odnosno obezbeđenje hrane i prevoza, doktora i tehničara, kao i policijskih snaga. "Mi smo zaduženi da operativno pripremimo predradnje. Dogovoreno je to sa ministrom bezbednosti BiH Draganom Mektićem", naveo je Ružnić.

Dodao je da će, ako bude potrebno, zatraži asistenciju prilikom izmeštanja migranata prema Ušivku i Salakovcu. Migranti će privremeno biti prebačeni u kasarnu Ušivak.

"Budući da kasarna još nije renovirana, ovi ljudi će iz Ušivka biti prebačeni u Blažuj. Ukoliko ne budu mogli biti smešteni u Blažuju, postoji ideja da se jedan deo njih prebaci u Salakovac", rekao je Ružnić, preneo je sarajevski portal Klix.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 171 idi na stranu