Ursula fon der Lajen u Etiopiji, prva poseta van EU

Adis Abeba -- Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen je počela u Etiopiji svoju prvuposetu van EU od preuzimanja dužnosti.

Izvor: Beta/AFP
Podeli
Ilustracija: EPA-EFE/ Stringer
Ilustracija: EPA-EFE/ Stringer

Tokom posete će govoriti o pitanju migracija i podršci afričkim bezbednosnim operacijama.

Bivša nemačka ministarka odbrane koja je preuzela dužnost šefice Evropske komisije 1. decembra jutros je stigla u Adis Abebu i odmah otišla u sedište Afričke unije da razgovara sa predsednikom tog tela Musom Fakijem Mahamatom.

Ona zatim treba da se sastane sa etiopskim premijerom Abijom Ahmedom, ovogodišnjim dobitnikom Nobelove nagrade za mir, koja će mu biti uručena u Oslu u utorak. Dvoje vođa treba da razgovaraju o podršci koju EU može da pruži Etiopiji, koja se sprema za opšte izbore u maju 2020.

EU je glavni trgovinski partner Afrike i njegov prvi izvor investicija i pomoći za razvoj. Poslednjih godina, međutim, dva bloka imaju teškoće u ograničenju broja afričkih migranata koji su krenuli ka Evropi opasnim morskim putevima. Evropski i afričke vođe odlučni su da nađu rešenje za duboke uzroke imigracije kao što je siromaštvo.

EU takođe sstalno podržava mirovne i bezbednosne operacije koje pokreće Afrička unija.

Mehanizam za podršku miru u Africi uspostavljen 2004. omogućuje izdvajanje 2,7 milijardi evra za mirovne i bezbednosne operacije na kontinentu, za 14 intervencija pod afričkim mandatom u 18 zemalja.

Evropa je ipak dala k znanju da želi da prestane sa plaćanjem plata afričkim vojnicima na nekim mestima ko što je Somalija, gde je EU glavni finansijski partner snagama Afričke unije.

Posle sastanka sa šefom Afričke unije Fakijem Mahamatom i premijerom Abijem, predsednica EK treba da se sastane sa etiopskom predsednicom Sahle-Vorke Zevde.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 24 idi na stranu