Reakcija Prištine na Vučića: "Ludilo", "Miloševićev genocidni mentalitet" VIDEO

Beograd, Priština -- Političari u Prištini reagovali oštro na izjavu Vučića da je zastrašujuće to što je bivši ministar Ivan Todosijević osuđen na dve godine zatvora zbog izjave.

Izvor: B92, Tanjug, Prva
Podeli
Foto: EPA-EFE / VALDRIN XHEMAJ
Foto: EPA-EFE / VALDRIN XHEMAJ

Podsetimo, zatvorsku kaznu od dve godine je bivši kosovski ministar Ivan Todosijevič dobio zbog izjave da je zločin u Račku izmišljen. Presudu je juče komentarisao i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji ju je ocenio kao zastrašujuću.

"Svi članovi Srpske liste ponoviće, ja ponavljam sada, fabrikovanje zločina u Račku gde je sve falsifikao onaj belosvetski prevarant I lopov Voker, to ću da ponavljam svaki dan. Hoću da vidim da li mogu sve da nas osude i hoće li da izbrišu istinu", rekao je Vučić.

Usledila je i reakcija političara u Prištini.

Predsednik privremenih institucija u Prištini Hašim Tači je na svom nalogu na Tviteru napisao da zvaničnici iz Srbije "negiraju jedan od najgorih zločina nad civilima koji se dogodio u Evropi", a koji je, kako tvrdi, potvrdio Haški tribunal. Tači navodi i da se Srbija mora odreći, kako tvrdi, "genocidne" politike, jer se, prema njegovim rečima, pomirenje i pravda ne mogu graditi na osnovu negiranja zločina.

Odlazeći kosovski premijer Ramuš Haradinaj napisao je na Tviteru da je "masakr u Račku 1999. godine zaprepastio svet". On smatra da Vučićevo negiranje pokazuje da Srbija, kako kaže, "čuva Miloševićev genocidni mentalitet".

Haradinaj je dodao i da je "šokantno", kako kaže, da takozvani "predvodnik ka EU" gaji etničku mržnju i "minimizira šanse za mir i pomirenje u regionu".

Ministar spoljnih poslova u odlazećoj vladi u Prištini Bedžet Pacoli je takođe na Tviteru napisao da osuđuje politiku negiranja ratnih zločina od Srbije i predsednika Vučića. "Ovo je protiv žrtava i protiv pomirenja", napisao je Pacoli.

Diplomatska predstavnica Prištine u SAD Vljora Čitaku je napisala da su "izjave koje negiraju zločin sramota za Srbiju", a izjavu Vučića nazvala "ludilom". "Račak je bila tragedija, koja se razotkrila svetu pravu okrutnost srpskog režima na Kosovu", tvrdi Vljora Čitaku u objavi na svom nalogu na Tviteru.

Iz Srpske liste najavljuju da će pozvati sve srpske predstavnike da napuste kosovske institucije ako presuda protiv Ivana Todosijevića postane pravosnažna.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 104 idi na stranu