"Da je 1999. godine Putin odlučivao, nikad ne bismo bili bombardovani" VIDEO

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je da je zahvalan Rusiji na podršci međunarodnom pravu po pitanju KiM i očuvanja teritorijalnog integriteta naše zemlje.

Izvor: B92, Tanjug
Podeli
Foto: Tanjug/Predsedništvo Srbije
Foto: Tanjug/Predsedništvo Srbije

On je, na zajedničkoj pres-konferenciji s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, rekao da je šefu ruske države preneo svoja "nevelika očekivanja o budućnosti po pitanju pregovora sa albanskom stranom".

"Pre svega imajući u vidu njihove izjave, najave i pokušaje da se dodatnim pritiscima iskamči samo priznanje nezavisnosti Kosova, a da Srbija ne dobije ništa", rekao je Vučić.

To, poručio je, nije ni moguće, ni realno i neće se dogoditi.

Vučić je ponovio da je zahvalan Putinu na tome što po tom pitanju Srbiji pruža stalnu i čvrstu podršku.

Putin je rekao da je pozicija Rusije po pitanju Kosova i Metohije nepromenjena i da osnov za rešavanje treba da bude rezolucija Saveta bezbednosti 12 44.

Rusija je, istakao je Putin, spremna da podrži moguće kompromisno rešenje kosovskog problema, ako ono bude postignuto između Beograda i Prištine, i da će Rusija "biti na strani Srbije".

On je istakao da je Rusija za mirno rešenje kosovske krize, poštovanje suvereniteta i celovitosti Srbije i za adekvatno poštovanje prava svih etničkih grupa.

Rusija nije promenila svoju poziciju - osnov za rešavanje pitanja KiM treba da bude rezolucija 12 44.

Nakon razgovora u četiri oka, predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin su se obratili javnosti.

Ruski predsednik je istakao da je pitanje Kosova i Metohije bila okosnica razgovora sa srpskim predsednikom, kao i ekonomske teme.

"Naši narodi ratovali su rame uz rame u Drugom svetskom ratu i borili su se protiv nacizma. Sledeće godine ćemo obeležiti zajedno 75 godina od kraja Velikog otadžbinskog rata. Gospodin Vučić će 9. maja biti u Moskvi, a videćemo i srpske vojnike na Crvenom trgu", istakao je Putin.

Ruski predsednik je dodao i da je sa srpskim predsednikom u stalnom prisnom kontaktu.

Rusija učestvuje u jačanju odbrambene sposobnosti Srbije, istakao je Putin.

Predsednik Srbije rekao je da je zahvalan na gostoprimstvu ruskom predsedniku, rekavši da su razgovori s Putinom bili dobri i sadržajni. Naglasio je i da je zahvalan Putinu na ličnom angažmanu.

"Da je 1999. godine Putin odlučivao, mi nikada ne bismo bili bombardovani", istakao je.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će ruski predsednik posetiti Srbiju sledeće godine, povodom otvaranja Hrama Svetog Save.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 130 idi na stranu