Tači: Zapadni Balkan je na političkom i istorijskom raskršću

Brisel -- Hašim Tači je u utorak u Briselu izjavio da novo rukovodstvo Evropske unije treba da dokaže da je održivi partner regiona zapadnog Balkana.

Izvor: Beta
Podeli
EPA-EFE/ Petrit Prenaj/ arhiva
EPA-EFE/ Petrit Prenaj/ arhiva

To podrućje se prema njegovoj oceni, nalazi na političkom i istorijskom raskršću.

Učestvujući u radu godišnje konferencije o zapadnom Balkanu u organizaciji “Prijatelji Evrope”, Tači je, kako je saopšt eno iz njegovog kabineta, naglasio da je jasna evropska perspektiva ključna za garantovanje dugoročnog mira i stabilnosti u regionu.

On je dodao da novo rukovodstvo Evropske unije mora dokazati viziju, hrabrost i liderstvo, držeći obećanja državama Zapadnog Balkana i dokazujući da su održivi partner država regiona.

Odlaganje i kašnjenje proširenja EU, prema kosovskom predsedniku u stvari je poziv na novi haos na Balkanu.

"Dok je Strategija proširenja Evropske unije sa zemljama Zapadnog Balkana stvorila uverenje da EU daje odlučujući podsticaj ciljevima Kosova, Crne Gore, Albanije, Severne Makedonije, Srbije i Bosne i Hercegovine u integraciji u EU, događaji koji su usledili demantovali su nas sve", rekao je on.

Govoreći o evropskoj perspektivi Kosova Tači je rekao da liberalizacija viznog režima za Kosovo trebalo da se dogodi što pre, jer je Kosovo ispunilo sve kriterijume i građani Kosova ostaju nepravedno izolovani.

Predsednik Tači je takođe rekao da sporazum između Kosova i Srbije treba da donese priznanje Kosovu i jasnu perspektivu na evro-integracionom putu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 24 idi na stranu