Ukrajinci tvrde da su Rusi uništili njihove brodove: "Uzeli su čak i utičnice"

Zapovednik ukrajinske mornarice kaže da su ukrajinski brodovi koje je Rusija prošle godine zaplenila, a ove nedelje pristala da vrati Ukrajini - u lošem stanju.

Izvor: Index/Hina
Podeli
Ilustracija: EPA-EFE/Jerome Favre
Ilustracija: EPA-EFE/Jerome Favre

Rusija je zaplenila tri ukrajinska broda u Kerčkom moreuzu u novembru prošle godine, nakon što su pucali na te brodove i ranili nekoliko mornara, podseća Hina, prenosi Indeks.

Moskva tvrdi da su dve ukrajinske oklopnjače i jedan tegljač ilegalno ušli u rusko teritorijalno more, što Kijev odbacuje.

Zapad je podržao ukrajinsko stanovište da brodovi ne smeju da budu zaplenjeni.

Ukrajina jedino kroz Kerčki moreuz može da uđe u Azovsko more, u kojem su smeštene ukrajinske luke i veći gradovi, zbog čega Kijev smatra da Kerčki moreuz ne sme da bude zatvoren.

Zapovednik ukrajinske ratne mornarice viceadmiral Ihor Vorončenko rekao je za ukrajinsku televiziju "Četvrti program" da brodovi još nisu ušli u ukrajinsko teritorijalno more jer su spori.

"Ne mogu sami putovati. Rusi su ih uništili, čak su uzeli svetiljke, utičnice i toalete. Pokazaćemo celom svetu ruski varvarizam prema brodovima", rekao je.

Očekuje se da će ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski dočekati brodove u luci Očakiv u južnom delu pokrajine Mikolajiv.

Rusija je početkom septembra pustila na slobodu 24 člana posade u sklopu razmene zarobljenika s Ukrajinom.

Brodovi su pušteni uoči mirovnog samita o istočnoj Ukrajini, koji će se održati u Parizu 9. decembra, a na kojem će učestvovati lideri Francuske, Nemačke, Rusije i Ukrajine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 579 idi na stranu