"Nije doneta odluka o integraciji BiH u NATO"

Banjaluka -- Ambasador Ruske Federacije u BiH Petar Ivancov rekao je da Program reformi BiH koji je usvojen na sednici Predsedništva, nije povezan sa integracijom BiH u NATO

Izvor: Tanjug
Podeli
Ilustracija: Depositphotos/Tatiana53
Ilustracija: Depositphotos/Tatiana53

Ivancov je istakao da to nije Godišnji nacionalni program, te da taj dokument nije povezan sa Akcionim planom za članstvo u NATO.

"Predsedništvo je donelo važnu odluku. Ovaj dokument odražava činjenicu da nema unutrašnjeg jedinstva u BiH u vezi sa članstvom u NATO. Dobro je da će dalji koraci u vezi sa saradnjom sa NATO-om biti pod kontrolom Parlamentarne skupštine i Predsedništva BiH. Zemlje Kvinte koje su pomagale postizanje tog sporazuma takođe dele ovaj stav o tom dokumentu", rekao je Ivancov za RTRS.

On je podržao odluku Predsedništva BiH o imenovanju Zorana Tegeltije za predsedavajućeg Saveta ministara, navodeći da je dobro da je to tehničko pitanje rešeno.

"Nažalost, prošlo je više od godinu dana do te odluke zbog toga što su u taj proces bila unesena neka pitanja koja nisu sa tim u vezi", kaže Ivancov.

Ivancov je izrazio nadu da će formiranje Saveta ministara biti završeno na vreme.

"Imamo niz pitanja koja treba da rešavamo sa novim sazivom Saveta ministara. Na taj način će biti deblokiran i rad Parlamentarne skupštine, gde, takođe, imamo niz inicijativa o kojima treba raspravljati", naglasio je Ivancov.

Govoreći o 24 godine od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma čiji je garant i Rusija, Ivancov je istakao da ruska strana u potpunosti podržava taj sporazum.

"Njegovi temelji su ravnopravnost, dijalog i postizanje kompromisa o svim pitanjima i to je jedini osnov za BiH i njeno postojanje. Dejtonski mirovni sporazum treba da se primenjuje onakav kakav jeste. Priče o mogućem njegovom preispitivanju i transformaciji u pravcu centralizacije BiH su neodgovorne i čak mogu da budu opasne. Principi ravnopravnosti tri konstitutivna naroda i širokih ustavnih ovlašćenja dva entiteta su temelj za BiH", ocenio je Ivancov.

Ruski ambasador je ponovio da visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH nema nikakvu korisnu ulogu u BiH.

Visoki predstavnik, dodao je on, nije u potpunosti predstavnik cele međunarodne zajednice.

"On po svom izboru stane na ovu ili onu stranu. To nije korektno i to ima negativnu ulogu. Zbog toga smatramo da je došlo vreme da OHR bude zatvoren", naglasio je Ivancov.

Prema njegovim rečima, nije dobro da se međunarodna zajednica meša u unutrašnja pitanja BiH čak i kada smatra da je to pravi način ponašanja, prenela je Srna.

"Pravo za donošenje odluka pripada lokalnim vlastima. Ovo je vaša zemlja", poručio je Ivancov.

Govoreći o migrantskoj krizi, Ivancov je naveo da je to veliki problem sa kojim se suočava BiH i da je Rusija zabrinuta zbog toga što se BiH posmatra kao lokacija koja bi trebalo da bude prihvatilište migranata.

On ističe da su BiH u vezi sa migrantima potrebne drugačije odluke, a one znače da oni ne dolaze i ne zadržavaju se u BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 174 idi na stranu