Špijunska afera u Srbiji? Vučić naložio ispitivanje VIDEO

Premijerka Brnabić rekla je da je predsednik Vučić dao nalog VBA da ispita moguću špijunsku aferu o vrbovanju srpskih agenata nakon pisanja pojedinih medija.

Izvor: B92
Podeli
Ilustracija: Getty images/John Moore / Staff
Ilustracija: Getty images/John Moore / Staff

Prema ranijem pisanju Radija slobodna Evropa, ruski diplomata i pripadnik Vojne obaveštajne službe za koga se veruje da je Georgij Kleban snimljen je kako daje novac jednom navodno visokopozicioniranom zvaničniku Srbije, koji je njegova obaveštajna veza u našoj zemlji. Na društvenim mrežama postoji i snimak koji to navodno dokazuje.

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je da se VBA bavi mogućom špijunskom aferom u kojoj ruski špijuni vrbuju srpske agente i da će kasnije danas imati više informacija o tome.

"Razgovarala sam s predsednikom Vučićem, on je dao nalog Vojno-bezbednosnoj agenciji da slučaj ispita. Još nemamo sve podatke, ukoliko se ispostavi da je sve istina, onda će to biti ozbiljno pitanje i problem za nas. Predsednik je sazvao sastanak u svojstvu vrhovnog komandanta Vojske Srbije i obavesetiće nas o rezultatima istrage", kaže Ana Brnabić za “Blic”.

Jutros je iz Predsedništva za sutra najavljen sastanak predsednika Vučića sa ruskim ambasadorom Aleksandrom Bocan Harčenkom, ali nije poznato da li taj susret ima veze sa ovim slučajem i na čijiu inicijativu dolazi do njega.

Razmena kesa

Na video-snimku, objavljenom i na Jutjubu, vidi se susret dvojice muškaraca na parkingu, odakle obojica odlaze do automobila jednog od njih. Navodni “ruski obaveštajac” daje plastičnu kesu “srpskom agentu”, koji tu kesu ostavlja u parkiranom automobilu. Dvojica muškaraca zatim odlaze u obližnji kafić, nakon čega se rastaju.

Kada muškarac, označen u opisu video-snimka kao “srpski agent”, nakon sastanka ode do svog automobila i otvori plastičnu kesu koju je dobio, u njoj nalazi kovertu sa novcem, piše Radio Slobodna Evropa.

Snimak je objavljen 17. novembra.

Ugledni istraživački novinar Hristo Grozev na svom nalogu na Tviteru istakao je činjenice koje na neki način potvrđuju navode medija.

"Ono što znamo dosad je da je Kleban oficir GRU, da je snimljen kako razmenjuje kese sa nekim u Beogradu i da je iznenada otišao sa svog mesta pomoćog atašea ruske ambasade u Beogradu između juna i avgusta ove godine".

Nastavio je u sledećem tvitu da je nepoznato ko je druga osoba na snimku i da li su kese sadržale novac. "Ne znamo ni ko je autor snimka", dodao je.

Grozev navodi da je u pitanju Georgi Kleban (Georgy Viktorovich Kleban), kao i da je njegov identitet utvrdio putem alatke za upoređivanje lica “Microsoft Azure”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 124 idi na stranu