Netanjahu: Manjinska vlada bi bila "ostvarenje snova" Hamasa i Hezbolaha

Jerusalim -- Izraelski premijer Benjamin Netanjahu izjavio je da bi manjinska vlada bi bila poklon Iranu.

Izvor: Tanjug
Podeli
EPA-EFE/Abir Sultan
EPA-EFE/Abir Sultan

Pročitajte još:

Izrael: Nove vlade nema na vidiku, mogući i treći izbori za godinu dana

Manjinska vlada, koja se oslanja na arapske stranke, bila bi "ostvarenje snova" za ekstremističke grupe Hamas i Hezbolah i njihovog sponzora Iran.

On je to rekao na vanrednom samitu desnog bloka, a nekoliko sati pre roka koji ističe njegovom rivalu, lideru stranke "Plavo-belo" Beni Gancu za formiranje vlade, prenosi izraelski portal Inet njuz.

On je dodao i da bi Gancova manjinska vlada, u kojoj bi bila i zajednička lista sastavljena od arapskih stranaka, predstavljala pretnju za bezbednost Izraela.

"Manjinska vlada koju podržavaju Arapi je vlada iz snova za Hamas, Hezbolah i Iran. Slaviće je u Ramalahu i Teheranu. I postoji realna mogućnost da se u narednih 48 sati formira manjinska vlada", rekao je Netanjahu.

Kako je rekao, on nema nameru da izopštava arapsku zajednicu, već one poslanike koji podržavaju terorizam i organizacije čiji je cilj da unište Izrael. Ja ne vičem da je tamo vuk, tamo je vuk zaista", rekao je Netanjahu.

Izraelski premijer kritikovao je i jednog od osnivača partije Jaira Lapida koji je podržao ulazak ultraortodoksnih stranaka u koalicionu vladu.

"Članovi ultraortodoksnih partija mogu da potvrde kakve su razgovore vodili sa njima, Jair Lapid je bio spreman da obuče štreimel (krznenu kapu koju nose oženjeni muškarci Haredi Jevreji) i obuče tefillin da napravi zabave, kako bi mu se pridružili", rekao je Netanjahu.

Kako se navodi, na Netanjahuove opaske reagovao je Ganc, koji ga je pozvao da prekine da napada arapske poslanike i da im se izvini, prenosi Džerusalim post.

"Tražili smo da se sastanemo i sa Likudom kako bismo razgovarali o ključnim stvarima, međutim, uskoro smo shvatili da razgovaramo sa zidom."

Ganc ga je pozvao da se vrati za pregovarački sto, ali bez njegovih desničarskih i verskih partnera.

On je dodao i da su razgovori s drugim strankama napredovali po pitanju ključnih pitanja koji brinu obične građane.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 579 idi na stranu