"Hrvatska otvara vrata EU Zapadnom Balkanu"

Na kongresu Evropske narodne stranke 20. i 21. novembra u Zagrebu jedna od tema biće i pitanje perspektive pristupa Evropskoj uniji za zemlje Zapadnog Balkana.

Izvor: Tanjug
Podeli
Ilustracija: Depositphotos/ vlakoh
Ilustracija: Depositphotos/ vlakoh

Narodnjaci očekuju da će Hrvatska u tome imati važnu ulogu tokom predsedavanja blokom u prvoj polovini naredne godine.

Predsednik Odbora za spoljnu politiku Evropskog parlamenta Dejvid Mekalister smatra da važno da se ispravi greška koju je EU napravila time što nije odredila datum početka pregovora Severnoj Makedoniji i Albaniji, ističući da "stabilnost Zapadnog Balkana znači i stabilnost čitave Evrope".

"To je i u našem interesu. Utoliko je dobro to što će Hrvatska, u dogovoru s Nemačkom, koja će nakon nje predsedavati Savetom Evropske unije, posebnu pažnju posvetiti upravo tom regionu", rekao je Mekalister i dodao da sve zemlje Zapadnog Balkana imaju otvorenu perspektivu učlanjenja u EU.

On u intervjuu za Dojče Vele nije želeo da konkretno odgovori na piranje da li Hrvatska zaista može da doprinese integraciji Zapadnog Balkana u EU, s obzirom na njenu dvostruku ulogu u Bosni i Hercegovini i još napete odnose sa Srbijom koji su na kraju doveli i do otkazivanja dolaska predsednika Aleksandra Vučića na kongres.

"U prirodi je stvari da na Zapadnom Balkanu još postoje nerazjašnjena pitanja među državama bivše Jugoslavije. Evropska unija podržava politiku regionalnog pomirenja i saradnje", kaže nemački političar.

Dodaje da ima puno poverenje u Andreja Plenkovića koji je "izuzetno iskusan na polju spoljne politike" i koga "veoma ceni".

Mekalister posebno pozdravlja najavu Hrvatske da pitanje proširenja EU bude jedna od glavnih tema hrvatskog predsedavanja Savetom Evropske unije i da se naredni susret na vrhu zemalja Zapadnog Balkana i Unije održi u maju u Zagrebu.

Stručnjak za Zapadni Balkan Tomas Bikl takođe pozitivno ocenjuje inicijativu da Hrvatska pomogne regionu na evropskom putu.

On je uveren da ponavljanje floskule o Zapadnom Balkanu kao "buretu baruta" nemaju utemeljenja u činjeničnom stanju i da se ne može govoriti o nekoj "neposrednoj ratnoj opasnosti".

On, međutim, dodaje da postoji izvestan potencijal za rast napetosti, delimično i zbog povećane zainteresovanosti međunarodnih sila za to područje.

"Posmatrača spolja zaista čudi u kojoj meri EU ponekad kratkovida kada je reč o razvoju u njenom neposrednom susedstvu, u regionu koji je geostrateški značajan kako u ekonomskom smislu, tako i kada je reč o pitanjima bezbednosne politike", kaže Bikl.

Dojče vele ukazuje na to da Evropska narodna stranka već decenijama ima ključnu ulogu u oblikovanju politike EU, posebno u poslednjem izbornom periodu kada su iz redova te evropske stranke izabrani predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker, Evropskog parlamenta Antonio Tajani i Evropskog saveta Donald Tusk.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 19 idi na stranu