"Region ne može večno da čeka u redu za EU"

Beograd -- Region ne može večno da čeka u redu za EU, smatra generalna sekretarka Saveta za regionalnu saradnju (RC C) Majlinda Bregu.

Izvor: Tanjug
Podeli
sashk0/Depositphotos/Ilustracija
sashk0/Depositphotos/Ilustracija

Bregu navodi da je od ključnog značaja da se zemlje zapadnog Balkana jače povežu.

"Smatram da je krajnje vreme da se usredsredimo da bolje povežemo ljude i ekonomije, stavljamo akcenat na stvarne potrebe ljudi, jačamo spone između ekonomija na zapadnom Balkanu u korist svih građana i da se više posvetimo domaćim reformama, umesto da opsesivno čekamo da nam drugi odrede nove rokove i metodologiju rada", rekla je Bregu za Politiku.

Ona je ocenila da bi EU u ovakvim vremenima neizvesnosti trebalo da ima novu strategiju proširenja, koja će biti hrabra, jasna, koherentna, nedvosmislena i koja će morati da pruži metodologiju snažnijeg povezivanja EU i zapadnog Balkana, pre njegovog pridruživanja.

Bregu navodi da kada god se koristi neki model ili pristup koji će zemlje zapadnog Balkana zaista približiti modelu EU, to znači da će te zemlje imati i bolje standarde kod kuće, i da onda neće biti od tolikog značaja koliko će te zemlje čekati na zvaničan datum ulaska u EU.

"Ako je put jasan, ako će za svaku ekonomiju proces biti transformativne prirode, ne moramo mnogo da brinemo o tome kojeg ćemo datuma i zvanično postati zemlja članica", kaže Bregu.

Nekadašnja ministarka evropskih integracija Albanije dodaje i da se neki politički i bilateralni sporovi među zemljama zapadnog Balkana mogu ublažiti kroz procese regionalne saradnje.

Upitana kako gleda na strahovanja u Srbiji i drugim bivšim jugoslovenskim republikama od velikoalbanskog nacionalizma, zbog izjava albanskog premijera Edija Rame o pripajanju Kosova Albaniji, Bregu kaže da su takvi strahovi bez osnova.

"To je neosnovan strah. Prilično sam uverena i nadam se da Kosovo i Albanija dele viziju jedinstva unutar EU porodice", kazala je Bregu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 19 idi na stranu