"Francuska ne dovodi u pitanje evropsku perspektivu Zapadnog Balkana"

Zagreb -- Francuska ne dovodi u pitanje evropsku perspektivu Zapadnog Balkana, kaže francuska državna sekretarka za Evropu Ameli de Monšalin.

Izvor: Tanjug
Podeli
Ilustracija: Deopositphotos/ olinchuk
Ilustracija: Deopositphotos/ olinchuk

Monšalinova kaže da Francuska želi da bude sigurna da će uslovi postavljeni za pregovore biti ispunjeni i da se sam proces pokaže kao koristan i s dobrim rezultatima na terenu što pre.

Ona je to rekla u Zagrebu, nakon sastanka s hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem, povodom odluke Pariza da na nedavnom Evropskom savetu ne podrži otvaranje pristupnih pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom, prenosi hrvatski portal Indeks.

"Francuska ima jasan stav o evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana, predana je tome niz godina i to uopšte ne dovodi u pitanje. Mi samo želimo da budemo sigurni da će uslovi koji su postavljeni za otvaranje pregovora biti ispunjeni i stalo nam je da se sam proces pokaže kao koristan i ljudima donese prave rezultate, pravi ishod na terenu što je pre moguće", rekla je De Monšalinova.

Prema njenim rečima, pregovarački proces nije puko ispunjavanje upitnika i to nije samo pravni i administrativni proces, nego proces koji donosi "evropsku dodatnu vrednost na terenu".

"Proces pristupnih pregovora je vrlo dug, jako frustrirajući i to vidimo u Srbiji i Crnoj Gori, i svedoci smo da ishod procesa koji je već sada vrlo dug nije na nivou očekivanja tih zemalja i ljudi, kao ni na nivou evropskih očekivanja", rekla je francuska zvaničnica.

"I taj razvoj očekujemo sada, a ne za 15 godina", istakle je.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 19 idi na stranu