Gvaidove pristalice upale u ambasadu VIDEO

Pristalice lidera opozicije u Venecueli Huana Gvaida upale su u Ambasadu Venecuele u Brazilu.

Izvor: B92, Tanjug
Podeli
Foto: Tanjug/AP/Ariana Cubillos
Foto: Tanjug/AP/Ariana Cubillos

Brazilski predsednik Žair Bolsonaro nije znao da pristalice venecuelanskog opozicionog lidera Huana Gvaida planiraju invaziju na ambasadu Venecuele u Braziliji, saopštili su danas Bolsonarovi savetnici za bezbednost.

Oni su u saopštenju naveli da bezbednosne snage u Braziliji rade na mirnom rešenju situacije u ambasadi, prenosi Rojters.

Zvaničnici ambasade tvrde da je reč o nasilnom upadu, pristalice Gvaida navode da je "ta zemlja proglasila novog ambasadora".

Kako navode lokalni mediji, dvadesetak pristalica Gvaida preskočilo je ogradu ambasade i zauzelo posed. Veliki broj policajaca nalazi se oko ambasade, prenosi RT.

Venecuelanski otpravnik poslova Fredi Efren Meregote zatražio je pomoć svih političkih stranaka i društvenih pokreta za rešavanje ove krize. Meregote je odbacio tvrdnje da su neki zvaničnici ambasade pomogli Gvaidovim pristalicama da uđu u ambasadu, rekavši da "svi zvaničnici priznaju Nikolasa Madura kao legitimnog predsednika Venecuele".

U međuvremenu, Marija Tereza Belandria Ekspozito je pismenim putem objavila da je sada ona "punopravni" ambasador Venecuele u Brazilu.

Ona tvrdi da je nju i ostale pristalice Gvaida u ambasadu pustilo osoblje, kao i da im je rečeno da če zadržati svoje poslove ukoliko se priklone Gvaidovoj grupi.

Brazil i više od 50 drugih zemalja priznaje Gvaida za legitimnog predsednika Venecuele.

U ambasadi su i najmanje dva levičarska brazilska poslanika, dok je oko 20 pripadnika vojne policije raspoređeno ispred zgrade gde su se okupili Brazilci sa obe strane političkog spektra i tom prilikom se bar jednom pokoškali.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 579 idi na stranu