Meksiko spasao život Moralesu: Sukobi u Boliviji i dalje traju VIDEO

La Paz -- Pristalice i protivnici Eva moralesa i dalje se sukobljavaju u La Pazu.

Izvor: Beta/AP
Podeli
Ilustracija: EPA-EFE/ Jorge Abrego
Ilustracija: EPA-EFE/ Jorge Abrego

Bivši predsednik Bolivije zahvalio je predsedniku Meksika Andresu Manuel Lopez Obradoru što mu je azilom spasao život.

"Predsednik Meksika mi je spasao život. Boli me što ostavljam zemlju iz političkih razloga. Vratiću se uskoro sa više snage i energije", rekao je Morales nakon što je sleteo u Meksiko gde ga je ;dočekao šef meksičke diplomatije Marselo Ebrard.

U međuvremenu u Boliviji traju sukobi njegovih pristalica i protivnika koji su juče postavljali barikade i blokirali ulice.

Policija je pozvala građane La Paza da ne napuštaju svoje domove, a vlasti su rekle da će vojska pomoći policiji kako bi se izbegla eskalacija nasilja.

Morales je u nedelju pod pritiskom vojske dao ostavku. Neredi u Boliviji počeli su nakon spornih izbora 20. oktobra, kada je Morales proglasio pobedu u prvom krugu, a njegovi protivnici tvrde da su rezultati namešteni.

Predstavnica bolivijske opozicije Žanin Anes sazvala je sednicu Senata kako bi izabrali privremenog lidera i formalno prihvatili Moralesovu ostavku. I dalje nije poznato da li će svi prisustvovati sednici jer Moralesove pristalice i dalje imaju većinu u tom telu, a blokade na putevima otežavaju dolazak.

Ostavke svih Ustavom mogućih naslednika ostavljaju otvoreno pitanje ko i kako može da nasledi Moralesa.

Nakon ostavke predsednice Senata Adriane Salvatiere i prvog potpredsednika Senata Rubena Medinačelija, Anes je kao druga potpredsednica ostala prva sledeća ustavom moguća naslednica upražnjenog predsedničkog mesta.

"Zemlja prolazi kroz dramatične trenutke i svi parlamentarci imaju obavezu da joj daju sigurnost", rekla je Anes danas novinarima.

Morales je na vlast došao 2006. godine i prvi je Indijanac koji je postao šef države. Ugled je tada stekao jer je potekao iz običnog naroda i zato što se služio anti-imperijalističkom retorikom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 579 idi na stranu