Komšić zatražio susret sa Makronom, "izjava o BiH netačna"

Sarajevo -- Komšić je rekao da je rukovanje s francuskim predsednikom Makronom, na ulasku u Jelisejsku palatu, iskoristio da istakne da je njegova izjava o BiH netačna.

Izvor: Tanjug
Podeli
EPA/ FEHIM DEMIR
EPA/ FEHIM DEMIR

Dodao je i da ga je pozvao da o tome posebno razgovaraju s čim se, kako kaže, on saglasio.

Precizirajući da je to bio jedan od razloga zbog kojeg se nepredviđeno i možda i nediplomatski dugo zadržao na "crvenom tepihu" ispred počasnog stroja, Komšić kaže da je francuskom predsedniku predočio da je njegova izjava o BiH u intervjuu za britanski Ekonomist izazvala dosta uznemirenosti u toj zemlji, da je reč o stvarima koje nisu tačne i da francuski ambasador u Sarajevu ima precizne podatke koji su mu dostavljeni

"A potrudili smo se i ovde (u Parizu) preko naše ambasade da se to dostavi direktno kabinetu predsednika Makrona i da o tome moramo posebno da razgovaramo. On (Makron) je rekao da se slaže da o tome moramo posebno da razgovaramo", rekao je Komšić u izjavi za Al Džaziru Balkans.

Dodao je da su se dogovarali da se, u zavisnosti od vremena, sretnu, ali i da je u Parizu 40 delegacija ne isključujći mogućnost da se taj susret desi danas.

Podsećanja radi, Makron je nedavno u intervjuu za britanski Ekonomist rekao da je BiH "tempirana bomba" koja kuca tik do Hrvatske, što je povezao spovratnicima sa sirijskog ratišta..

Upitan šta BiH može da uradi povodom ovakvih izjava, Komšić je rekao da je o tome prvi put govorila hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović. Na pitanje zašto je BiH meta optužbi za potencijalni radikalizam i šta otkrivaju zvanični izveštaji, Komšić je rekao da ne zna da li je pametno i mudro pretpostavljati u ovom slučaju.

"Ali moja je pretpostavka da to zvaničnici iz Zagreba koriste i u bilateralnim razgovorima s drugim predstavnicima država. To su notorne neistine. Mi imamo precizne podatke i nismo ih samo mi prikupljali, već u saradnji sa prijateljskim zemljama, službama sigurnosti ne samo u BiH i regiji, već i mnogo šire. Terorizam je veliki problem i postoji veliki interes za svaku vrstu saradnje koja može preventivno da utiče na bilo kakve terorističke napade. BiH je, prema ocenama partnerskih zemalja i službi, vrlo pouzdan saveznik, saradnik i naše službe izuzetno dobro rade", poručio je Komšić.

Govoreći o brojevima, istakao je da je nešto manje od 300 državljana BiH bilo na ratištu u Siriji, da su polovina tog broja žene i deca, a da je 98 njih poginulo.

Prokomentarisao je i koliko odbijanje susreta i razgovora hrvatskog rukovodstva utiče na odnose dveju zemalja. "Hrvatsko rukovodstvo daje sebi previše za pravo da interveniše u stvarima koje su unutrašnje pitanje BiH i nemaju veze sa hrvatskom unutrašnjom i vanjskom politikom. Ali to je trenutak u kojem živimo i na nama je da se nadamo da će se to prevazići. Svi mi u BiH pokazujemo izuzetnu spremnost da se to reši i da komuniciramo kao i sa drugim zemljama regiona", rekao je Komšić.

Ocenio je da su BiH i Hrvatska dospele u takvu fazu odnosa da je svaki potez osetljiv i može biti povod za neko novo političko sporenje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 174 idi na stranu