Srbija potpisala sporazum sa Evrodžastom

Beograd -- U Beogradu je potpisan Sporazum o saradnji zarad jačanja borbe protiv prekograničnog organizovanog kriminala na Zapadnom Balkanu između Evrodžasta i Srbije.

Izvor: Tanjug
Podeli
Depositphotos/ Stringer_Image
Depositphotos/ Stringer_Image

On bi trebalo da predstavlja osnov i potencijal za unapređenu operativnu i stratešku pravosudnu saradnju i razmenu informacija i dokaza između te evropske institucije Srbije.

Sporazum, koji odmah stupa na snagu, potpisali su u Palati Srbija ministarka pravde Nela Kuburović i predsednik Evrodžasta Ladislav Hamran.

"Potpisivanjem sporazuma sa Evrodžastom, Srbija je značajno ojačala svoje kapacitete u borbi protiv organizovanog i transnacionalnog kriminala, posebno imajući u vidu da kriminal i kriminalci ne poznaju nacionalne granice. Bliska prekogranična saradnja i delotvorna razmena informacija izmedju nadležnih srpskih organa sa kolegama iz Evrope, od suštinskog su značaja za efikasnu i odlučnu borbu protiv kriminala", rekla je Nela Kuburović.

Prema njenim rečima, ovaj sporazum će omogućiti bolju i bržu saradnju s nadležnim pravosudnim institucijama članicama EU u okviru razmene podataka u međunarodnoj krivičnoj i pravnoj pomoći i za razliku od dosadašnje saradnje koja je podrazumevala da države članice šalju zamolnice Srbiji na koje je ona odgovarala, sada imamo mogućnost da naši pravosudni organi upute preko Evrodžasta zamolnice državama članicama EU i da u što kraćem roku dobiju povratne informacije.

Ona je navela da su od januara 2015. godine do kraja oktobra 2019. godine Srbija i Evrodžast radili zajedno na 143 slučaja teškog organizovanog kriminala, a obuhvaćena su krivična dela pranja novca, krijumčarenja narkotika, prevara, kao i zločina protiv života i tela i prava na ličnu slobodu. Srbija je učestvovala na 23 koordinaciona sastanka Evrodžasta, kao i u radu šest zajedničkih istražnih timova, a većina slučajeva je bila vezana za krijumčarenje narkotika, navela je Kuburovićeva.

Istakla je da je prošle sedmice Srbiji stigao još jedan zahtev za formiranje zajedničkog istražnog tima. Ona je napomenula da je upravo usvajanjem novog Zakona o zaštiti podataka o ličnosti, kao preduslova za zaključenje ovog sporazuma, Srbija u potpunosti usaglasila svoje zakonodavstvo sa odgovarajućim uredbama i direktivama EU u ovoj oblasti i na taj način učinila još jedan korak napred na svom putu ka punopravnom članstvu u Evropskoj uniji.

Kuburovićeva je ukazala da primena ovog sporazuma počinje odmah, jer iako će biti ratifikovan, postoji klauzula koja omogućava neposrednu saradnju, što znači da naši pravosudni organi već od sutra mogu da upućuju zamolnice članicama EU.

Predsednik Evrodžasta izjavio je da će čvršće veze koje se postižu ovim Sporazumom pomoći u tome da Evropa bude bezbednija. Hamran je ukazao da ovaj sporazum približava tužioce i sudije iz evropskih zemalja Srbiji i sudije i tužoce iz Srbije njihovim evropskim kolegama. On je istakao da ovo nije politički ugovor, već praktični ugovor koji obezbeđuje da tužioci i sudije mogu da imaju bližu saradnju u krivičnom gonjenju u predmetima teškog prekograničnog kriminala.

"Saradnja i uzajamno poverenje mogu dovesti do uspešnije borbe protiv kriminala u regionu neposrednom saradnjom sudija i tužilaca čije su države članice Evrodžasta", zaključio je Hamran.

Na osnovu ovog sporazuma o saradnji Srbija će moći da učestvuje u razmeni podataka o ličnosti i dokaza sa tužiocima i istražiteljima iz čitave Evrope. Sporazum takođe otvara mogućnost imenovanja tužioca za vezu u Evrodžastu u bliskoj budućnosti radi unapređenja saradnje.

Evrodžast je do sada potpisao Sporazum o saradnji sa tri države Zapadnog Balkana: sa Severnom Makedonijom (2008), Crnom Gorom (2016) i Albanijom (2018). Sporazum o saradnji sa Albanijom stupio je na snagu početkom ovog meseca. Do sada je sporazume o saradnji Evrodžast zaključio s 12 država.

Potpisivanju sporazuma prisustvovali su ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović predstavnici policije, tužilaštva, Delegacije EU u Srbiji, poverenik za informacije od javnog značaja i drugi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 124 idi na stranu