Poslanici o "mini šengenu", "Krušiku", Dijani Budisavljević

Beograd -- Poslanici Skupštine Srbije postavljali su danas pitanja predstavnicima izvršne vlasti. Pitanja o "Krušiku", baštinama Prvog svetskog rata, Cefta sporazumu...

Izvor: Tanjug
Podeli

Šef poslaničke grupe SRS Vojislav Šešelj pitao je predsednika Srbije Aleksandra Vučića kada će da objasni zašto je pokrenuo inicijativu "mali šengen" kada se CEFTA pokazala kao dobra sve dok je, kako kaže, nisu "torpedovali odmetnici sa KiM".

Šešelj je rekao da se radikali zalažu za slobodnu trgovinu, ali ukazuje da smo u CEFTI obezbedjeni od prejudiciranja statusa Kosova. "U malom šengenu toga nema. Kada se pojavi albanska delegacija iz Prištine sve države će ih primiti zdravo za gotovo", rekao je Šešelj.

Poslanik Socijalističke partije Srbije Neđo Jovanović pitao je Ministarstvo prosvete i kulture koliko se baštine tekovine Prvog svetskog rata u udžbenicima, jer, kako kaže, mlade generacije treba da sačuvaju istoriju od revizije i skrnavljenja istine.

"Srbija i srpski narod pokazali su da su odani ideji slobode i da je srpski narod slobodoljubiv. Srbija je dala velike heroje koji su svojim životima i borbom pokazali da je naša zemlja bila uvek na putu borbe za slobodu", rekao je Jovanović i upitao da li je sve to adekvatno zastupljeno u društvenom životu, odnosno u kulturi, umetnosti, obrazovanju….

Poslanik SNS Miodrag Linta imao je pitanje za ministra Zorana Đorđevića čije je ministarstvo pripremilo Nacrt zakona o pravima boraca, vojnih invalida i civilnih invalida rata i članova njihovih porodica.

Kako kaže, javna rasprava je završena, a deo boraca nije zadovoljan jer nije prihvaćena njegova inicijativa da se u Nacrt stavi odredba da se krajiškim borcima prizna ratni staž u dvostrukom trajanju, zbog čega je postavio pitanje da li će se to naći u novom zakonu.

Poslanik Pokret za spas Srbije - Nova Srbija Đorđe Vukadinović rekao je danas da je od Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija dobio odgovor da oni nisu dali dozvolu kompaniji "Krušik" za izvoz naoružanja u Jermeniju, iako su pokrenuli procedure, jer, kako su naveli, nisu dobili sve potrebne saglasnosti za to.

Procedra, kaže Vukadinović, podrazumeva da MUP, Ministarstvo odbrane, Ministarstvo spoljnih poslova i BIA daju pozitivino mišljenje, te pita da li su oni i sa kojim obrazloženjem uskratili dozvolu Krušiku, navodeći da je par meseci kasnije, nakon što Krušik nije dobio dozvolu, dozvola izdata jednoj privatnoj firmi.

Vukadinović je pitao i šta je tačno potpisano u sporazumu o "mini šnegenu". "Da Ii je reč o ubrzavanju procedure na granici ili je pak reč o nečemu više, i ako je tako, zašto skupština i javnost ne znaju više o tome", pitao je Vukadinović.

On je dodao da od predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijerke Ane Brnabić očekuje da dođu u skupštinu i saopšte o čemu se radi.

Poslanik Stranke moderne Srbije (SMS) Nemanja Radojević pitao je gradsku upravu u Beogradu, koja je, kaže, planirala izgradnju spomenika Dijane Budisavljević koja je spasila 10.000 srpske dece na teritoriji NDH iz ustaških logora, dokle se stiglo sa tim projektom.

On je dodao da SMS pokreće inicijativu da most kod Bačke Palanke koji služi kao granički prelaz izmedju Srbije i Hrvatske dobije naziv po Dijani Budisavljević, te dodao da stranka apeluje i na Vladu Srbije da pronadje sredstva da joj se naprave spomenici u Zagrebu i rodnom gradu Insbruku.

Poslanici Skupštine Srbije rad su nastavili utvrdjivanjem dnevnog reda, posle čega treba da počne rasprava o izmenama i dopunama Zakona o putnim ispravama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 124 idi na stranu